Teknologorkestern Humpsvakar med förstärkningar spelar i bakgrunden. Skådespelarstyrkan på sju personer träder fram i tur och ordning och övningssjunger. I Teknologföreningens nationshus i Otnäs förbereder sig en spexproduktion på cirka 120 personer för nästa veckas premiär av spexet Apollo 11.
Teknologföreningen, den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet, fyller 145 år och i samband med det ordnar de sitt tionde spex. Det första spexet ordnades på 40-talet.
Apollo 11 var den första bemannade rymdfärden som landade på månen, höjdpunkten i NASA:s Apolloprogram och en seger i rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen.
– Temat valdes genom att TF:arna fick skicka in bidrag i en synopsistävling. Det vinnande bidraget blev Apollo 11, ett bra val tycker vi, säger Henrik Hillner direktör för spexet.
För fem år sedan var spextemat Robin Hood. I år skjuts det inte pilar utan raketer upp i luften.
– Amerikanerna var de första som lyckades landa på månen. Vårt spex handlar om uppskjutningen och det kommer kanske lite problem på vägen. Sen när man ser spexet kan man avgöra om uppskjutningen lyckades eller inte. Det har nämligen anlitats en regissör, vid namn Kubrick, för att möjligtvis fejka månlandningen. Publiken får följa med om månlandningen hände på riktigt eller inte, säger Karoliina Pesola producent för spexet Apollo 11.
Enligt Pesola passar raketuppskjutningen utmärkt årets produktion på grund av att rymdteknik sitter som en smäck med teknologernas intressen att vara teknologiska.
– Det finns en hel del teknologiska apparater i scenografin, säger Pesola.
Det blir raketer, astronauter och USA:s dåvarande president Richard Nixon lovas göra entré. I all stormaktspolitiskt allvar finns det också humor.
– Vi har jättemycket ordskämt. Det är vi bra på. Sen finns det en del referenser från aktuella saker, säger Hillner.
– Det blir en del omstarter. Om man hör någonting roligt så ropar man omstart, och då kommer det ofta något aktuellt. Det hör till spexkulutren att driva med olika organisationer, kårer och studentföreningar. Hanken och Codex till exempel, säger Pesola.
Hela produktionen är en produkt av Teknologföreningen.
– Hittills har allt har gått bra. Vi har haft flera lösningar än problem, säger Hillner.
Ett spex är en interaktiv studentikos teaterföreställning, och är kryddat med mycket komedi och musik. Spextraditionen härstammar från Sverige.
– De flesta som deltar är ovana då de inte tidigare deltagit i ett spex. Det blir lite som att uppfinna hjulet på nytt varje gång vi har ett spex i TF, men det blir ett jättebra hjul, säger Pesola.
Apollo har premiär lördag den 14 oktober i Helsingfors Konservatorium.
Pingback: Här är spexen du aldrig får missa - Studentbladet