Hoppa till innehåll

SkÅHla – existerar studieliv på Åland?

Det finns de som säger att skärgårdsidyllen på Åland är både vacker och avkopplande. Men stämmer det att det är helt dött på Åland under studieåret?

– Det har varit dött. Men, jag vill få Åland på kartan. Jag har bott här hela mitt liv. Jag vill få fart på studielivet, säger Hannes Rundberg, ordförande för SkÅHla, studerandekåren vid Högskolan på Åland.

När Rundberg blev styrelsemedlem i SkÅHla med flera andra driftiga styrelsemedlemmar började det hända saker i Mariehamns studieliv. Och visst blev det fart. Traditionen med studenthalare återinfördes på högskolan, evenemang som Ålrundan återinfördes, grötsitsen och pubquizen fick ett nytt liv. Snart blir det kräftskiva.

Lokalbefolkningen och krögarna var först skeptiska till studerande med halare men de förstår nu bättre, enligt Rundberg, att det är mest handlar om en kul grej.

– Ålänningarna är inte vana att se folk gå i halare. Det har varit svårt att få krögarna att vara okej med det. Men det här året har det blivit accepterat. Nu får halarna komma in. En annan positiv sak är att det är omvänt nu. Tidigare var det vi som bad om vi kunde få ordna något på krogarna. Nu är det krögarna som vill att vi ska komma dit.

Problemet med att skapa ett aktivt studieliv i Mariehamn är något Rundberg märkte i ett tidigt skede.

– Vi har inte lika många studerande som på fastlandet. De som studerar här är generellt äldre. Och då kan det vara svårt att få med dem på evenemang, man får nöta på.

Styrelsemedlemmarna i Studerandekåren SkÅHla försöker så gott de kan.

– Vi ordnar evenemang en gång i månaden. Däremot tar det inte länge att ta sig till Stockholm eller Åbo. Vilket är positivt.

Ifjol ordnades en populär kryssning för hela högskolans studerande av SFHM (Studerande förening Hospitality Management). Evenemang ordnas också på högskolan.

– Vi har haft en fördel på högskolan med att vi har snälla vaktmästare och lokalskötare. Vi skickar varje år julklappar till dem och ursäktar för året som gått. Det ultimata målet för SkÅHla är att få en egen lokal.

Högskolan har märkt att kåren sysslor med vettiga ändamål.

– Högskolans personal förstår att folk väljer studieplats för utbildningen skull men också för att det händer någonting på studieorten.

Men det saknas kunskap om sitskulturen, medger Rundberg.

– Sitsarna här, jämfört med de på det fastlandet, har inte nått samma nivå. Vi har mest olika evenemang.

SkÅHla vill ändå skåla på sitsar som man gör på fastlandet. Samarbeten med ASK och Hanken har varit aktuella.

– Vi har försökt få hit Hankens studerande så att de kunde komma hit och dra en riktig Lär-dig-sitsa-sits. Och via det få kunskap, “den äkta varan”, om hur man ska sitsa och sen kan lära det vidare till nästa årskull. Hittills har man inte kunnat köra fullt ut.

Rundberg rekommenderar Ålrundan. Det är det största evenemanget kåren, som fyller 20 år i år, ordnar.

– Vi har många från Sverige och Finland som kommer på evenemanget. Det ordnas två veckor efter Pampas Nationaldag.

Ni har en snart en kräftskiva. Ordnas evenemangen främst på helgen i Mariehamn?

– Studerande går inte ut mitt i veckan. Förutom då det ordnas pubkvällar. Det här beror på att högskolan har många obligatoriska kurser man bör gå på.

Det är inte alls dött på Åland, anser Rundberg. Man måste ha i baktanken att Mariehamn är säsongsbetonat livligare under sommaren.

– Många säger att utelivet är dött här på Åland.  Men jag har varit på orter i Svenskfinland och även där kan det vara helt dött på sommaren och så är det inte alls på Åland under sommaren.

Rundberg är på sitt sista och fjärde år på högskolan där han studerar på utbildningsprogrammet för elektroteknik. Han ångrar inte att han blev aktiv inom kåren.

– Det känns jobbigt att lämna över fanan. Men det har kommit nya studerande som kan ta över.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?