Hoppa till innehåll

Nytt hem för finlandssvenska studenter i Uppsala

Det var ifjol som Jim Jormanainen från Ekenäs med sina finlandssvenska studiekamrater kom på idén att grunda en egen förening för finlandssvenska och sverigefinska studerande i Uppsala. I december firar föreningen ett år.

– Det är viktigt att få ha sin identitet och vara finlandssvensk. Vi ville bilda en gemenskap. Det finns redan en förening för finskspråkiga studerande i Uppsala. Vi ville också lyfta fram de finlandssvenska traditionerna via olika aktiviteter och sitsar. Skapa en plats var vi kan prata finlandssvenska utan att behöva förklara varför vi pratar som vi gör, säger Jim Jormanainen ordförande i Finlandssvenska studenter i Uppsala.

Jormanainen studerar till kandidat inom fred- och utvecklingsstudier på Uppsala universitet. Fastän en del finlandssvenskar studerar i Uppsala så är det lite märkligt för Jormanainen att ingen tidigare har organiserat sig och bildat en förening. I Sverige finns det en annan helfinlandssvensk studentförening – FinlandsSvenska Nationen i Umeå – andra sammansvetsningar än det känner inte Jormanainen till.

– Vi tog inspiration av föreningen i Umeå och grundade vår egen. Vår förening hör inte till universitets kår eller nationerna utan är istället med i Sverigefinska ungdomsförbundet och det Finlandssvenska Riksförbundet i Sverige.

Finlandssvenska studenter i Uppsala ville först bli en nation. Men det går inte att grunda nya nationer i Sverige.

Planeringsmöte med en del av styrelsen, till vänster kassör Daniel Herold, bakom till höger styrelseledamot Alexander Ingves och till höger ordförande Jim Jormanainen.
Planeringsmöte med en del av styrelsen, till vänster kassör Daniel Herold, bakom till höger styrelseledamot Alexander Ingves och till höger ordförande Jim Jormanainen.

Jormanainen tror att det finns en viss skillnad mellan rikssvensk och finländsk sitskultur. Den rikssvenska är mycket lugnare och mängden alkohol som får förtäras är mer begränsad.

– Jag har inte studerat i Finland men vad jag har fått höra är att i Åbo och Helsingfors är det annorlunda. Här har nationerna findukat med porslin och riktiga bestick. I Finland räcker det på flera sitsar med plastbestick och papperstallrikar. Det är en annan stämning säger de som provat båda.

Tidigare har Moderaterna och Centerpartiet fört fram ett förslag om att erkänna finlandssvenskarna som en minoritet i Sverige. FRIS (Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige) tog emot förslaget med glädje.

– Vår förening likt den FinlandsSvenska Nationen i Umeå stöder förslaget.

Finland fyller 100 år.

Föreningen i Uppsala vill uppmärksamma detta och kommer med den finskspråkiga föreningen att ordna ett festligt evenemang på självständighetsdagen. Föreningen har i uppgift att anordna mångsidiga fritidsaktiviteter för finlandssvenska och sverigefinska studenter i Uppsala och därmed förstärka den finlandssvenska och sverigefinska kulturen samt jobba för studenters välmående och hälsa.

– Vi firar till exempel lilla jul, något som man inte gör här i Uppsala i alla fall. Vi har finlandssvenska sitsar. Man sjunger mer i Finland än i Sverige på en sits. Sen lyfter vi fram traditioner som kräftskivor och villaavslutningen/forneldarnas natt.

Nu söker styrlesen nya medlemmar och samarbeten med de finlandssvenska nationerna i Finland.

– Till exempel Nylands Nation kanske skulle vara intresserade av att ordna något tillsammans? Vi måste se vad vi hittar på i höst, vi vill bygga broar.

Uppsalaföreningen har ungefär tjugo medlemmar. Det kan vara svårt att locka nya finlandssvenska medlemmar i studievimlet i Uppsala, anser Jormanainen. En finlandssvensk maskerar sig lätt bland rikssvenskarna.

– Det är svårt att veta om någon är finlandssvensk. Men vi försöker bäst vi kan och rekryterar via djungeltrumman.

Den nya föreningen lär enligt ordförande Jormanainen leva kvar ännu nästa år. Men om fem år kan Finlandssvenska studenter i Uppsala vara ett minne blått.

– Det är osäkert. Överlevnaden beror helt på mängden finlandssvenskar som studerar i Uppsala. Förut fick en färsk finländsk student mer poäng för sitt studentbetyg när den sökte studieplats i Sverige. Nu får man mindre poäng än tidigare. Det kommer att bli svårare att komma in på en studieriktning i Sverige med bara studentbetyget fast man har ett högt medeltal. Det gäller att skriva högskoleprovet.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?