Hoppa till innehåll

Min kallelse i livet är att påverka

Vårens kommunalval blev spännande in i det sista för studerande Dani Niskanen. Först efter kontrollräkningen stod det klart att det var han som skulle komma att knipa den sista platsen på Samlingspartiets lista och bli invald i stadsfullmäktige med 634 röster. Därmed blev han den yngsta fullmäktigeledamoten och en del av en föryngring av fullmäktige då antalet invalda ledamöter under 30 år ökade.

– Det är roligt att så många unga blev invalda nu. Utöver mig själv blev sju andra under 30 år gamla kandidater invalda. Det är bra med fler perspektiv och nu är stadens befolkning bättre representerat när det gäller åldersfördelningen, säger Niskanen.

Niskanen studerar andra året på juridiska fakulteten och första året på teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Men under de två månaderna som ledde upp till valdagen lade Niskanen studierna på is och dedikerade all sin tid och energi till kampanjen. För Niskanens kampanjteam som bestått av en stab på över 70 personer har valtiden inneburit mycket fältarbete där de hunnit bland annat dela ut 23 000 flygblad.

– Det här skulle inte lyckats på egen hand. Jag har många kompisar som ställt upp och hjälpt på många olika sätt, till exempel kodat hemsidor och filmat kampanjvideor, säger han.

Har politisk erfarenhet

Detta var inte första gången som Niskanen ställde upp i ett politiskt val. I förra kommunalvalet ställde då 18-åriga Niskanen upp i hemstaden Laukas och blev invald som första reserv och satt under sin mandatperiod i utbildningsnämnden. I höstas blev Niskanen även invald i studentkårsvalet vid Helsingfors universitet.

– Jag känner att min kallelse i livet är att påverka och politik är ett bra sätt att göra det på.

Samhällsintresset har varit stort hos Niskanen ända sedan han var på gymnasieutbyte i Mississippi i USA. Före utbytet hade han inte haft något större intresse för samhällsfrågor eller politik men under året i USA förändrades det.

– Jag tror jag behövde vara borta ett år från mitt hemland för att kunna uppskatta det på ett helt annat sätt, och började tycka att Finland är världens bästa land där jag vill bo. Jag insåg att också att jag vill vara med och utveckla Finland och påverka att saker blir ännu bättre.

Niskanen beskriver att han under året bland annat började inse vilken stor skillnad mellan länderna det är när det gäller exempelvis jämlikhet och möjligheter.

– Här är möjligheterna till jämlikhet på en helt annan nivå än i USA, vilket jag också själv är en produkt av. Mina föräldrar har inte gått gymnasiet men jag har kunnat ta mig ända till juridikstudierna, vilket inte är riktigt möjligt i USA på samma sätt. Dessutom var segregationen mellan de vita och mörkhyade stor. Hälften av eleverna i min skola var mörkhyade och andra hälften vita och de höll mest sig för sig själva. Det är inte på samma sätt i Finland.

”Här är möjligheterna till jämlikhet på en helt annan nivå än i USA.”

När Niskanen ställde upp i kommunalvalet för fyra år sedan gjorde han det som obunden på De Grönas listor, något som Niskanen beskriver som ett inte så genomtänkt beslut.

– När jag började fundera, läsa de olika partiernas valprogram och ta reda på deras värderingar blev det ganska snabbt tydligt att De Gröna inte är mitt parti och därför blev jag aldrig partimedlem.

Efter sin armétjänstgöring tog han sig tid att fortsätta läsa på då med särskild fokus på nationalekonomi och politisk historia för att kunna besluta vilket parti han skulle tillhöra.

– Jag kommer från ett opolitiskt hem – ingen i min familj är politiskt aktiv så jag hade ingen hjälp hemifrån då det gällde vilket parti jag skulle gå med i. Jag kunde därför göra ett objektivt beslut. Och när jag började förstå hur samhället fungerar och i synnerhet hur ekonomin fungerar blev det tydligt att Samlingspartiet låg närmast i linje med hur jag själv tänker i olika frågor.

Nyinflyttad och nyinvald

Niskanen är relativt nyinflyttad i Helsingfors och har bara knappt bott två år i huvudstaden.

– Jag hade länge haft en dröm om att flytta till Helsingfors, eftersom det kändes som hemma redan före jag flyttade hit. Jag minns att jag då gick omkring vid Kampen och kände att det här är mitt hem. Sen sökte jag hit för att börja studera och på den vägen är det.

För Niskanen började valarbetet redan i höstas med att han sammanfattade sin vision för hur han skulle vilja att Helsingfors utvecklas i framtiden. Ledorden för visionen stavas trygghet och effektivitet.

– I Helsingfors finns många saker som jag vill kunna få påverka för att göra det här till en bättre plats. För mig är ett bra samhälle ett samhälle som är tryggt. Trygghet är det viktigaste i människors behovshierarki – man kan inte ha välmående om man inte känner sig trygg. Efter tryggheten handlar det om att maximera samhällets välmående på ett effektivt sätt.

”Trygghet är det viktigaste i människors behovshierarki – man kan inte ha välmående om man inte känner sig trygg.”

Dessa värderingar konkretiseras genom Niskanens förslag om att Helsingfors måste få bukt med mögelskadade skolor då dessa inte utgör en trygg miljö för skolbarnen eller personalen. Ett annat förslag handlar om att bygga fler bostäder och framför allt att tillåta byggandet av högre byggnader.

– I nuläget är inte vår bostadsmarknad effektiv, vilket har lett till att hyrorna har stigit och blivit alldeles för höga. Dessa kostnader skapar en orimlig situation för många, till exempel för studerande.

Nu är det studier som gäller för Niskanen i väntan på att den nya fullmäktige tillträder i juni. När jag frågar Niskanen vad han har för längre framtidsplaner säger han att det är för tidigt att säga främst då han ännu bara är andra årets studerande.

– Det är svårt att säga men som sagt är min kallelse i livet att påverka. Riksdagsvalet är ju om två år och jag vill inte utesluta att jag inte ställer upp då. Men nu är tankarna helt och hållet i kommunalpolitiken.

Vad tycker du?