Hoppa till innehåll

Ekim Özdemir – kämpar mot ungdomens marginalisering

Efter två uppdrag som fredsbevarare i Afghanistan, två resor runt jorden och ett välgörenhetsprojekt i Mongoliet, är Ekim Özdemir tillbaka i Finland i sina barndomstrakter brinnande av iver att arbeta för att förbättra staden.

– Jag vill förespråka fred. Det är vad som driver mig i mitt politiska arbete, säger Özdemir.

– Demonisering av etniska och religiösa grupper blev allt vanligare i samband med flyktingkrisen. Jag har tagit som mitt livs arbete att motarbeta rasism och hatpropaganda. Likvärdiga människorättigheter tillhör alla, understryker han.

Özdemir blev student från Etelä-Tapiolan lukio 2011, gymnasiet som betonar samhälleliga och ekonomiska frågor. Genast efter det utförde han sin militärtjänst inom internationell militär krishantering. Detta lade en grund för hans samhälleliga engagemang.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Thelma Köhler och hade bildtexten ”Özdemir som nyvald ledamot i stadsfullmäktige på sin gamla skolgård”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Innan han blev aktiv inom politiken, deltog Özdemir med två vänner (Kiri Korvenoja och Ville Orjala) detta Go Help-organisationens arrangerade Mongolia Charity Rally. Ungdomarna fick en ambulans av 9Lives företaget och körde den från Finland till Mongoliet ca 12 000 km. Ambulansen överläts för tjänstgöring i Mongoliet.

Özdemir vill se till att det finns trygghet och möjlighet för barn och unga att bygga en ljus framtid.

– Speciellt i Esbo centrum tappar många lätt greppet efter grundskolan. I synnerhet mängden unga män som marginaliseras ökar varje år. Det är ett problem utan enkla lösningar i sikte, menar Özdemir.

Özdemir vill också betona betydelsen av småbarnsfostran.

– Ungdomens marginalisering är ett omfattande problem, det bör förebyggas redan i ung ålder. Tänk om barnet blir diskriminerat redan i daghemmet, säger Özdemir. Han vill att den subjektiva rätten till dagvård består.

Özdemir har tagit en rivstart in i den politiska världen. Han deltog förra hösten i kursen “Nuori Vihreä Vaikuttaja” som är riktad till unga i åldern 15-25 utan erfarenhet inom politik, men som är intresserade av att delta mer. Özdemir har varit samhälleligt aktiv, länge, men hans politiska karriär startade där. Som oerfaren politiker kom framgången i valet kom som en överraskning för honom.

– Inte hade jag förväntat mig i december i Argentina, då idén att ställa upp i kommunalvalet slog mig, att jag skulle fördubbla mina förväntade röster, berättar Özdemir.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Thelma Köhler och hade bildtexten ”Özdemir i sina barndomstrakter i Södrik. Han vill förbättra områdets status”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Utöver studierna och sitt arbete inom politik, arbetar Özdemir också som fotbollscoach för unga pojkar inom föreningen Leppävaaran Pallo. Han vill betona hur viktigt det är att barn och unga har möjlighet till hobbyer. Han tycker att skolan och fritidsorganisationer skall arbeta ihop för att se till att alla får en chans att göra något givande på fritiden.

Özdemir är född i Finland, hans far är från Turkiet och mor från Sydkarelen. Där har han tillbringat stora delar av sin barndom, och också fått en inblick i inställningar och värderingar.

Özdemir uppskattar sitt hemland och försvarsmakten.

– Försvarsmaktens roll i fredsarbetet är viktig, anser Özdemir.

Hans dröm är att verka som fredsmäklare i framtiden.

Özdemir vill uttrycka att det finns många sätt att ta sig fram i livet, så länge man arbetar aktivt mot sina mål. Många unga kan känna sig misslyckade ifall de inte genast blir antagna till ett universitet eller en högskola. Han visar genom sitt exempel att det finns alternativa lösningar. Han uppmuntrar ungdomar att vara engagerade, rösta i val och vidta åtgärder för att förverkliga sina drömmar.

1 kommentar till “Ekim Özdemir – kämpar mot ungdomens marginalisering”

  1. Artikeln uppdaterad: ”Mongolia City Rally” ändrat till ”Mongolia Charity Rally” (ett nyare namnet för projektet) och Ville Orjalas namn korrigerades (tidigare stod det Ojala).

Vad tycker du?