Hoppa till innehåll

Nya Utbildningsstyrelsen vill vara en modern myndighet

Kenneth Lundin arbetar med nordiskt högskolesamarbete som ledande sakkunnig, han har tidigare arbetat för CIMO och fortsätter nu för nya Utbildningsstyrelsen. Lundin har ännu inte märkt någon skillnad sedan sammanslagningen.

– Det är viktigt att komma ihåg att både CIMO och den gamla Utbildningsstyrelsen opererade under egna lagar. Vi har en ny lag för Utbildningsstyrelsen och där står det att den här myndigheten ska utföra alla de uppgifterna som de gamla instanserna hade.

Orsaken till att CIMO och Utbildningsstyrelsen slogs ihop var för att regeringen måste spara pengar. De sparkraven som instanserna hade finns kvar och Lundin säger att en annan orsak också var för att bli effektivare. Inbesparingarna har kanske inte varit så stora med tanke på att all personal fick behålla jobbet. Det som hänt är att Utbildningsstyrelsen har blivit större.

– Det viktiga är att det inte ska inverka på våra kunder. Sen beror det ju på ifall regeringen vill skära ner vår budget ännu mer, säger Lundin.

Placeholder bild för media som inte längre existerar

Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden på Utbildningsstyrelsens huvudkontor i Hagnäs var tagen av Tony Pohjalainen. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Oro för att CIMO skulle slukas upp

CIMO grundades 1991 och är till för att främja internationell växelverkan mellan utbildningsinstanser, arbetsplatser och kultur. CIMO arbetar främst med utbytes- och stipendieprogram, men också med att främja utbildandet av finska språket. De har ca 20 lektorer runt om i världen på olika universitet. Instansen upprätthåller också sidan maailmalle.net där man hittar all information man kan behöva när det kommer till frågor om utbyte. De marknadsför dessutom Finland som en studieplats för elever utomlands.

Den gamla Utbildningsstyrelsen uppgift var först och främst att ha hand om läroplanen för den lägre utbildningsnivån i Finland. De ansvarar dessutom för tjänsten Studieinfo.fi där bland annat gemensam ansökan finns.

Nu går CIMO ihop med Utbildningsstyrelsen. Utbildningsstyrelsen var dubbelt så stor som CIMO och anställda vid centret har varit oroliga för att bli slukade av den större instansen. Enligt lagförändringen som regeringen gjorde i början av året borde inget förändras eftersom båda instanserna styrs av lagen.

Känns normalt

Olli-Pekka Heinonen som valdes till Utbildningsstyrelsens generaldirektör förra året menar att instansen måste bli modern och bli aktiv istället för reaktiv. Lundin säger dessutom att allt ännu är intakt. Han skämtar om att några lådor och IT-personal har bytt rum men att allt annat känns normalt.

– Några tjänster faller säkert bort eftersom de inte mera är relevanta i framtiden.

Lundin menar också att hans kolleger som arbetar med internationalisering på allmänbildlig nivå har haft samarbete med gamla Utbildningsstyrelsen och han tror att den delen i alla fall kan blir starkare.

– Jag tror starkt att det blir en modern organisation som undviker byråkrati. Vårt jobb är att se till att det oavsett blir bra.

Instansen har också startat en ny enhet som kallas Innovationsenheten. Här ska nya idéer testas på skolor så att utbildning kan förbättras nationellt. Lundin tycker att det åtminstone på papper låter som en intressant idé

– Det går lite emot den stereotypa bilden av myndighetsarbete.

Vad tycker du?