1. Känn igen prokrastineringen. De flesta vet att de skjuter upp saker, men det finns ändå flera tecken man kan se upp för:
- Ta itu med uppgifter som har en lägre prioritet
- Vänta på den rätta tidpunkten
- Börja jobba men genast ta en kaffepaus eller kolla mejlen i stället
- Läsa e-posten eller meddelanden utan att svara på dem
- Göra uppgifter som du tänkte få gjort för flera dagar sedan
2. Förstå varför man prokrastinerar. Vad ligger bakom det problematiska beteendemönstret?
- Känns uppgiften för stor och överväldigande?
- Har du svårt att planera en tidtabell och sedan hålla den?
- Kräver du perfektionism och samlar på dig mer och mer information förrän du kan börja?
- Är du rädd för vad slutresultatet och bedömningen kommer att bli?
- Tar du på dig en massa ansvarsuppgifter och har svårt att säga nej?
- Har du svårt att fatta beslut för att du är rädd för att göra fel?
3. Utnyttja olika metoder och strategier.
- Tänk långsiktigt. Ifall ditt mål är att utexamineras och komma framåt i livet är denna deadline ett steg på vägen mot en tillvaro enligt dina verkliga värderingar.
- Tänk på de negativa följderna av att lämna allt till sista minuten. Stressen och ångesten, dåligt slutresultat, ditt anseende kan försämras, din livsstil blir ohälsosammare etc.
- Prioritera och ta itu med en uppgift åt gången. Dela in arbetet i mindre delar – vad är det minsta möjliga du kunde göra för att komma framåt? Prova på Pomodorometoden (jobba koncentrerat 25 minuter, ta en 5 minuters paus och upprepa). Ifall en uppgift tar mindre än 5 minuter, gör den genast.
- Belöna dig själv efteråt och njut av känslan av att ha åstadkommit något.
- Be någon du känner kolla att du håller din plan. Studera tillsammans och stöd varandra i att fokusera på era uppgifter.
- Skapa förutsättningar för att lyckas. Gå till anfall mot uppskjutandet, inte till försvar. Lägg undan mobilen och iPaden i en låda, stäng av internet eller begränsa tillgången till irrelevanta hemsidor, ta dig till biblioteket eller stäng dörren till arbetsrummet, köp hem hälsosam mat, rör på dig och sov tillräckligt.
- Det kommer inte att vara lätt att ändra på en dålig vana och du kommer att misslyckas flera gånger, men ge inte upp! Självbehärskning är som en muskel du kan träna, och du kommer att märka positiva bieffekter även inom andra livsområden. Försök ändra på ett beteende åt gången; nyårslöften fungerar sällan eftersom man tar sig vatten över huvudet och försöker ändra på allt samtidigt.
Pingback: Prokrastinering – Varför göra saker idag som du kan göra imorgon?