Under januari har ett pop-up café dykt upp i köpcentret Forum i Åbo. Café Taukå erbjuder en möjlighet att slå sig ner i en soffa mitt bland butikerna och njuta av en rawfood bakelse och en kopp te.
– Det är en del av konceptet att inte ha väggar, säger Michaela Nurmi och nickar på lastpallarna som löst avgränsar Taukå från resten av köpcentret.
Taukås vägglösa lösning tycks ha fungerat. På två veckor har caféet redan lyckats få stamkunder.
– Det har överraskat oss alla, säger Nurmi.
”Skolan kan inte hjälpa om vi går i konkurs”
Nurmi är tredje årets restonomstuderande vid yrkeshögskolan Novia. Hon och 16 andra restonomstuderande driver caféet tillsammans genom sitt andelslag Enivia. Men trots att caféet är ett skolprojekt är det mer än vitsord som står på spel.
-Skulle vi gå i konkurs kan Novia inte hjälpa oss på något sätt, säger Nurmi.
Redan som första årets studerande förväntas Novias restonomer grunda ett andelslag eller företag som registreras hos skatteverket. Varken Nurmi eller andelslagets ordförande Nina Urpunen är odelat positiva till upplägget.
– Det är inte rättvist att vi som 20-åringar ska skapa ett äkta företag som betalar skatt, utan någon som helst vägledning, säger Nurmi.
Turismutbildningen förutsätter att andelslaget skapar sitt projekt, väljer ut böcker som alla i gruppen läser, och anlitar egna föreläsare. Allt görs för egen maskin, med pengarna som andelslaget förtjänat, bland annat via caféets verksamhet.
– Det skulle vara fint med lite mer struktur, men med tre år på nacken ligger utbildningen väl fortfarande i sin linda, säger Nurmi.
Har det varit svårt att starta ett café?
– Jo, skrattar Urpunen. Ingen av oss har startat ett café förr. Det har varit lite strul, bland annat med skatteverket och bokslut.
– Men det löser sig, inflikar Nurmi. Jag och Ninni är jättestarka kvinnor. Vi lär oss samarbeta för att vi måste.
Farmor som förebild
Trots att caféet är en krävande upplevelse är både Nurmi och Urpunen mycket nöjda.
– Om man jobbar med sånt man brinner för kollar man inte på klockan. Det är det jag älskar med det här studiesättet, säger Urpunen.
Urpunen har velat ha ett café sedan barndomen i Österbotten. För henne är caféet trygghet och doften av nybakat.
– Jag vill ge det åt andra, säger hon.
För Nurmi är Café Taukå en sammanstrålning av hennes förflutna som personal trainer och hennes farmor.
– Min farmor har alltid varit min idol. Hon tar emot turister i skärgården, bjuder dem på hälsosam mat och visar dem omkring. Därifrån kom grundtanken till Café Taukå: god kundservice, hälsa och att kalla kunder för ”gäster”, säger Nurmi.
Nurmis farmor, Gretel Virta är på sitt första besök på caféet under intervjun. Hon är mycket nöjd.
– Michaela har alltid varit så duktig. Det är roligt att ha varit en sporre för henne, säger Virta.
Text: Adrian Perera