Hoppa till innehåll

Studentbladets lästips för julen

Nästa vecka är det jul. Vilket för många betyder julledighet. Plötsligt har man flera dagar i sträck att göra absolut ingenting annat än att hänga i soffan och käka choklad. Och vad passar då inte bättre än en riktigt smarrig bok att läsa? Eller kanske det är så att du helt glömt att köpa julklapp åt ditt syskon och behöver några sista minuten tips? Studentbladet har listat ett par böcker som är värda att kolla in!

redd (2 of 2)

“Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri slog igenom för mer en tio år sedan med boken “ett öga rött” och har nu lyckats igen. “Allt jag inte minns” släpptes i år och för några veckor sedan tilldelades Khemiri Augustpriset för årets skönlitterära bok.

Boken handlar om kärlek och ekonomi. Den handlar om Samuel som forsätter att leva vidare i allas minnen. Några personers öden flätas samman i Stockholm kring det som hände Samuel. Vad döljer sig det som de inte minns och vems minnen kan man lita på? Khemiri har skrivit en kärleksberättelse som speglar vår hypersnabba tid. Khemiri är känd för sitt vackra språk och det syns även i den här boken.

Boken har hyllats av både media och bloggare. En av årets mest omtalade svenska böcker som man inte borde missa.

“Onda boken” av Kaj Korkea-aho

Ingen har väl missat att Korkea-aho släppt en ny bok. Han är svenskfinlands nya favoritförfattare och så gott som varje bok han skriver har hittills fått bra kritik. “Onda boken” är inget undantag.

Det är november i Åbo. Mickel Backman undervisar i litteratur för en sal full med likgiltiga studenter. Plötsligt kommer namnet Leander Granlund på tal och Backman börjar svettas. Granlund är egentligen bara en opublicerad modernist men de få dikter han skrivit har varit förödande för alla som läst dem. Dikterna är dock försvunna men en av eleverna, Pasi Maars, är säker på att Backman vet mer än han berättar. Förutom Backmans liv handlar boken också om Calle Hollender, ståupparen som famlar sig genom studielivet som bara ser mer och mer hopplöst ut.

Korkea-aho skriver om ung kärlek och ett liv som går från mörkt till ljus på några sekunder. Perfekt bok att läsa framför brasan.

“Genier” av Moa Gammel

Moa Gammel är svensk skådespelare som setts senast i den hyllade tv-serien Jordskott. 2014 gjorde hon en podcastserie, Genier, där hon intervjuade stora förebilder till henne som hon ansåg är genier. Den hyllades massor när det kom ut och har nu blivit bok.

Boken är precis som podcasten en intervjuserie. Tidigare har genier främst syftat på män i labrockar, män med provrör och män som skapat stor konst. Detta vill Gammel slå hål på. Hon träffar några av sina stora förebilder. Kvinnor som hon anser är genier och med sitt intellekt och mod visar att det finns andra sätt att vara ett geni. I boken träffar Gammel bland annat Märta Tikkanen, Malou von Silvers, Birgitta Stenberg och Farnaz Arbadi.

Tillsammans blir det en bok om kreativitet, skapande och framsteg. De bevisar att man kan krossa glashus och trotsa alla odds. Gammel lyfter fram kvinnors olika sätt att förverkliga sina drömmar på och ger en insyn i kampen om att nå dit man vill. Dessutom har boken illustrerats av duktiga Hanna Wieslander.

“Det som inte dödar oss” av David Lagercrantz

Det här är kanske årets mest omtalade bok nummer ett. Journalisten och författaren till bland annat Jag är Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz, har skrivit uppföljaren till Stieg Larssons älskade millenniumtrilogin. “Det som inte dödar oss” är den fjärde boken i serien om Mickael Blomkvist och Lisbeth Salander.

Tidskiften Millennium som Blomkvist var med och grundade har fått en ny ägare. Blomkvist får skit från höger och vänster och många anser att han borde börja göra något annat. Det har gått ett bra tag sedan hans senaste scoop när han plötsligt får ett samtal av professorn Frans Balder och säger att han sitter på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Balder berättar också att han varit i kontakt med en superhacker som låter väldigt lik Zalander.

Det hela utvecklas snabbt i klassisk millenniumanda och Blomkvist och Zalanders vägar korsas ännu en gång. Boken har hyllats för att respektfullt forsätta bokserien och att bevara det underhållande i karaktärerna Om du läst de tre andra böckerna rekommenderas verkligen att du också läser den här. Sedan får du blida den egen uppfattning om i fall det var värdigt av Lagercrantz att forsätta på Stieg Larssons verk eller ej.

Vad tycker du?