Hoppa till innehåll

“Finland stänger ut potentiella miljardidéer”

Bilal Ahmad, som själv har erfarenhet av terminsavgifter i Finland, menar att det på kort sikt blir dyrare för högskolorna än gratis utbildning och på längre sikt förödande för Finlands globala position inom forskning och utbildning.

Mellan år 2010 och 2014 tillät Undervisnings- och kulturministeriet högskolor att ta ut terminsavgifter på försök. Tanken var enligt ministeriet att utreda avgifternas konsekvenser för “högskolornas internationalisering, den finländska högskoleutbildningens attraktionskraft, studerandeströmmarna och kvaliteten på högskoleutbildning som ges på främmande språk”.

Bilal Ahmad hör till de internationella studerande som terminsavgifterna testades på. Då han hösten 2013 började läsa masterprogrammet i maskinteknik vid Aalto-universitetet hade försöket precis inletts. Men det var enligt Ahmad ingen succé.

– De hade runt 23 platser i programmet men jag känner bara till tre internationella studerande som började samtidigt som jag. En av dem betalade hela avgiftssumman ur egen ficka.

Följande år, 2014, avslutades försöket med terminsavgifter vid det internationella mastersprogrammet. Ahmad själv tror att det berodde på att antalet internationella studerande störtdök.

Läs också: ”Alla förlorar på avgifter”

Juha Sipiläs (c) regering kommer alltså inom två år att införa terminsavgifter på minst 1500 euro per år för majoriteten av Finlands internationella studerande. I praktiken lär avgifterna ändå vara betydligt högre än så. För Ahmads mastersprogram tog Aalto-universitetet ut cirka 8000 euro per läsår och den totala prislappen på hans utbildningsprogram landade på ungefär 16 000 euro.

Ett färskt och populärt exempel på terminsavgifternas följder är Sverige där antalet internationella studerande störtdök efter att man införde avgifter år 2012. Enligt Ahmad kommer en liknande dramatisk minskning av internationella studerande att bli förödande för Finland.

– Jag är rädd för att man nu stänger ut personer med potentiella miljardidéer från Finland. Om 70-80 procent sticker, hur många begåvade vetenskapsmän eller designers går man då miste om?

I offentligheten talas det om att avgifterna ska gälla studerande som kommer utifrån EU- eller EES-området (EU samt Norge, Island och Liechtenstein). Det här ger enligt Ahmad inte en speciellt nyanserad bild av vad det handlar om.

– Tänker man alls på att hit hör länder som USA, Kina, Sydkorea? De är teknologijättar med stort potential. Hemländer till brand vi använder varje dag som Apple, Google och Samsung.

Ahmad menar att terminsavgifterna inte bara ger långsiktiga förluster för Finlands del. De negativa konsekvenserna kommer att synas samma dag som avgifterna införs bland annat genom att man går miste om de skatteintäkter och den konsumtion som runt 15 000 studerande idag står för. Dessutom spår han stora problem för de mindre internationellt profilerade universiteten inne i landet.

– Det leder också till att program som inte fylls måste läggas ner och personal får sparken trots att de kanske erbjuder högklassiga kurser. Också de universitet som i dag har tillräckligt med internationella sökande kommer att ha ett större behov av att marknadsföra sig för att locka samma mängd studerande i framtiden. Det betyder i sin tur mycket höga kostnader. Det här är grundläggande matematik som regeringen fått fel.

Då Bilal Ahmad lämnade sitt hemland Pakistan för att avlägga mastersexamen utomlands sökte han studieplats vid universitet i Sverige, Tyskland, Frankrike och Finland. Men det var inte Finland, utan Sverige, som lockade mest.

– Jag måste erkänna att Finland var lägst i prioriteringsordningen. När jag berättade för min familj att jag skulle studera i Finland visste de inte ens var landet ligger, säger Ahmed.

Beslutet att börja studera vid Aalto-universitetet grundade sig både i att det finländska systemet gav honom mer pengar i fickan och att kursutbudet visade sig vara bättre än han tidigare trott.

Enligt Ahmad ser studerande från Centralasien snarare Finland som ett andrahandsval. Studierna är en aning billigare men universiteten och arbetsmöjligheterna är inte lika bra som i till exempel Tyskland.

– Ärligt talat så är Tyskland det absoluta topp-landet bland studerande i Indien och Pakistan.

Också ekonomiskt sett är Finland bara aningen förmånligare än Tyskland där terminsavgifterna ligger på 500 euro, betydligt mindre än vår regerings minimiavgift på 1500 euro per år och bara några hundralappar mer än de finländska studentkårernas obligatoriska medlemsavgift.

– Tar man i bruk avgifter kommer asiaterna definitivt att prioritera Tyskland i framtiden.

Studentbladets ledare november 2015:  Terminsavgifterna är en katastrof

Då Bilal Ahmad senare under hössterminen blivit klar med sin mastersexamen planerar han att stanna. Han berättar att även om många av hans landsmän varit skeptiska till Finland så blir alla förälskade i landet då de väl är här.

– Jag har vänner från Pakistan som med glädje representerar Finland på internationella kongresser. Då de presenterar sin forskning i USA står det inte Pakistan på namnlappen, det står Aalto-universitetet.

Efter årsskiftet kommer Ahmad antingen att börja arbeta eller fortsätta på Aalto med siktet inställt på en doktorsavhandling.

1 kommentar till ““Finland stänger ut potentiella miljardidéer””

  1. Pingback: Terminsavgifterna är en katastrof – kan leda till sämre utbildning

Vad tycker du?