Hoppa till innehåll

Från landet till staden genom författarskapet

Kaj Korkea-aho är författaren och komikern från Österbotten. För de flesta är han känd från humorgruppen Pleppo Toy, de som bland annat ligger bakom serien Mumin visar allt och radioprogrammet Radio Pleppo. Idag är han dock mer känd som författare.

Johanna.Rosenlew_Studentbladet_Kaj.Korkea.Aho_061015_07

Kaj Korkea-ahos böcker Se till mig som liten är och Gräset är mörkare på andra sidan har hyllats i Svenskfinland. I år publicerades Korkea-ahos tredje roman. Men vem är han egentligen, han bakom all humor och text?

Jag träffade Korkea-aho på ett litteraturevenemang i centrala Helsingfors. Han var där för att prata om sin nya bok, Onda Boken, och sitt författarskap. När evenemanget var slut gick vi till en liten restaurang i närheten för att ta en öl.

Vad har du gjort idag?

– Jag har suttit och skrivit i mitt nya arbetsrum. Det är ett stort rum med utsikt över Tölöviken. Det känns lyxigt och inspirerande att ha ett ställe att åka till där jag bara jobbar. Tidigare har jag suttit hemma och där finns det alltid gammal disk eller något annat som distraherar. Så där har jag suttit idag och skrivit skämt till en föreställning jag jobbar på, säger Korkea-aho.

Just nu har han en hel del på gång. Han skriver två pjäser, varav en – Dan före dan – har premiär på Teater Viirus i november, han håller på och utvecklar en tv-serie med ett gäng vänner, han har nyligen lanserat en ny podcast med kollegan Ted Forsström och så har han också påbörjat en ny roman.

Sedan 2009 har Korkea-aho producerat tre romaner. Han debuterade med Se till mig som liten är 2009, 2012 gavs Gräset är mörkare på andra sidan ut och båda har belönats med Svenska litteratursällskapets pris. Den senare har också dramatiserats och hade premiär på Teater Viirus i Helsingfors i februari 2014. I höst släpptes den tredje romanen, Onda Boken, som redan fått fina recensioner. Han har haft en ganska rask takt med andra ord, så kommer det forsätta så här?

– Romaner tar lång tid att skriva och jag har producerat tre romaner sedan 2009. Så med den farten betyder det att nästa roman skulle komma 2018. Det ultimata skulle vara att hålla en jämn takt men jag skriver inte så jättesnabbt så vi får se. Det händer mycket annat nu också, säger Korkea-aho.

De två första böckerna handlar om Österbotten medan den senaste handlar om Åbo. Även om berättelserna är olika kan man se en viss röd tråd i dem alla. De handlar om unga män och livets svårigheter.

– Jag har faktiskt fått kritik för att jag bara skriver om män, men det har bara blivit så. Det har aldrig heller varit ett beslut att jag ska skriva om män, utan det har bara hänt. Det har aldrig varit ett aktivt val. Med det sagt har jag bestämt mig för att snart skriva något med en kvinna i huvudrollen, berättar han.

Hela Korkea-ahos liv förändrades när han flyttade från Österbotten till Åbo för att studera. Om det hade att göra med att han blev vuxen eller bara det faktum att han flyttade vet han inte. Och så förändrades livet igen när han flyttade till Helsingfors några år senare. Han säger att skulle han stannat kvar i Österbotten skulle han varit en helt annan människa idag.

– Det sägs ju att människa ömsar skinn vart sjunde år och jag har nog upplevt det så. Att jag har haft flera olika liv. Jag hade mitt österbottniska liv där jag var ung och väldigt religiös, det var hela mitt liv. Sedan var det Åbotiden när jag sökte efter något utanför kristendomen och jobbade väldigt intensivt. Jag jobbade på radio, gjorde humor och allt det. Och sedan kom Helsingforstiden där jag jobbar med att skriva, har ingen fast anställning, är ute ur skåpet och engagerar mig i samhället. Det är på något vis olika tider i mitt liv som har kommit att förknippas med de olika orterna jag bott på. Jag är hemskt glad att jag inte blev kvar i Österbotten som så många blir. Inte för att det är ett dåligt liv i Österbotten utan för att jag är glad att jag fått tänka nya tankar, vara på ett annat sätt och uppleva nya saker.

På vilket sätt tror du ditt liv skulle varit annorlunda om du stannat i Österbotten?

– Totalt annorlunda. Jag skulle knappast haft de jobb jag har idag och jag skulle förmodligen inte ha mått så speciellt bra. Jag var väldigt deprimerad när jag bodde där och jag skulle inte varit den jag är idag.

Ser du det som ett sämre liv för dig om du skulle ha stannat kvar?

– Jag vet inte vad som är ett sämre liv. Ett fattigare liv och ett totalt annorlunda liv i alla fall. Jag upplever alla mina erfarenheter och nya bekantskaper jag gjort som rikedomar så det skulle på det sättet vara ett fattigare liv. Min hemort Esse är underbar men den utvecklas och förändras inte. Där är de där samma människorna, samma tankarna och samma händelserna. Och det är ju underbart men när man är en människa i förändring och utveckling så är det väldigt hämmande att vara på ett sådant ställe.

Känner du någon längtan tillbaka till Österbotten?

– Jo absolut. Ju äldre jag blir desto mer vill jag ha stabilitet. Jag trivs i stan men stan är väldigt flyktig och hektisk. Människor byts ut och jag önskar ibland att jag skulle ha en fast punkt för en längre tid, ett hem, och det tror jag inte att jag kommer hitta i stan. Jag tror att jag kommer bo på landet senare. Om det blir Österbotten vet jag inte. Antagligen inte.

Johanna.Rosenlew_Studentbladet_Kaj.Korkea.Aho_061015_12

Den senaste boken handlar som sagt om Åbo och speglar till viss del Korkea-ahos tid där. Han har precis som romankaraktärerna studerat litteraturvetenskap och skriver om det Åbo som han lärde känna. Ställen han rörde sig på och som var centrala i hans liv: Arken, humanistiska fakulteten, studentbyn och akademikvarteren.

– Onda bokens Åbo utspelar sig under några veckor i november och då är det som mörkast och fulast där. Mest jobbigt alltså. Åbo är en vacker stad mot våren men jag skriver om ett fruktansvärt Åbo, säger han.

Han beskriver också Åbo Akademi som en mental plats. En tid i livet när man ska bli någonting och man ser människor omkring en bli saker, medan man själv inte vet vad man ska bli och saknar orken att ta reda på  det. Om hur det är en väldigt enslig och jobbig plats.

I mitten av oktober hade Korkea-aho och Ted Forsströms nya podcast Ted & Kaj premiär. Han berättar att han saknat att jobba med radio och att det här är ganska nära det. Podcasten är två vänner i samtal om allt. Högt och lågt, humor, allvar och ångest. Innehållet ska vara väldigt roligt men också tankeväckande. Den kommer att utkomma en gång i veckan och hittas på bland annat Arenan, Soundcloud och Itunes.

Så hur ser framtiden riktigt ut?

– Jag ska väl jobba, skaffa familj och hus och så ska jag väl resa lite och skriva några böcker. Just nu är jag väldigt inspirerad av att skriva för teater och jobba på teater. För några år sedan jobbade jag på Wasa Teater med showen Pleppo LIVE! och hoppas få göra mera av det. Sedan hoppas jag få skriva mera för TV, kanske göra en film i något skede också. Och så hoppas jag förstås att det ska gå att jobba som författare. Jag har gjort det i sex år hittills och jag vill hålla på med det ännu längre, säger Korkea-aho.

Vad tycker du?