Hoppa till innehåll

En miljon barn födda efter Erasmusutbyte

CRL_Crown_rump_lengh_12_weeks_ecografia_Dr._Wolfgang_Moroder

Erasmus-programmet har visat sig vara en tillgång för Europieska integrationsprojektet på många sätt. Förutom att unga vuxna reser runt i andra länder för att samla på sig kunskap och intryck binds också mer konkreta band mellan länderna då utisarna bildar familjer.

I EU-kommissionens undersökning The Erasmus Impact Study, som släpptes hösten 2014, kommer det fram att fler än var fjärde utbytesstuderande inom Erasmus-programmet blir kär och träffar sin livspartner under utbytesstudierna.

Läs också STBL:s intervju med Jannie Ahlström João Cordeir som träffades under utbytesstudier.

Sedan programmet introducerades år 1987 uppskattar kommissionen att runt en miljon barn fram till 2014 fötts av par som träffats under sina utbytesstudier. I genomsnitt blir det runt 40 000 barn per år. Men det årliga antalet har troligtvis varit större de senaste 10 åren i takt med att programmet, och hela Europeiska unionen, vuxit.

Det är alltså så mycket som en tredjedel av de forna Erasmusstudenterna som har en partner med annan nationalitet. Bland de som studerat i hemlandet hela studietiden har 13 procent en utländsk partner.

Men utbytesstudier har inte bara gett fördelar i kärlekslivet. Programmets almuner är enligt EU-kommissionens undersökning också mer internationella än andra jämnåriga studerande.

Hela 40 procent av de som deltagit i Erasmus-programmet uppgav att de flyttat utomlands minst en gång efter sin examen. Det är nästan dubbelt mer än de som stannade hemma under hela sin studietid.

EU-komissionens undersökning visade också att Erasmusalumner klarar sig bättre än andra på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är lägre bland de som studerat utomlands och de löper en mindre risk att bli långtidsarbetslösa.

Undersökningen baserar sig på svar från kring 80 000 informanter, bland dem både studerande och företag.

Utbytesprogrammet har varit hotat av nedläggning ett antal gånger. I praktiken består Erasmus-programmets drygt 25 år långa historia av en rad mindre tidsbundna utbytesprogram men det har inte alltid varit lätt att lösa finansieringen till de dyra utbytesprogrammen.

I det nya “Erasmus plus”-programmet som inleddes ifjol och är i kraft fram till 2020, satsas det däremot mera än någonsin på utbildningen. Hela kalaset går löst på närmare 15 miljarder euro, vilket är ungefär 40 procent mer än de tidigare programmet fått. Till exempel hade det föregående 7 år långa programmet (2207-2013) en budget på cirka 7 miljarder euro.

Erasmus plus kommer att erbjuda 4 miljoner personer möjligheten att studera, undervisa och om trenden håller i sig också föröka sig i andra länder.

2 kommentarer till “En miljon barn födda efter Erasmusutbyte”

  1. Pingback: Med hjärtat i två länder

  2. Pingback: Med hjärtat i två länder - Studentbladet

Vad tycker du?