Hoppa till innehåll

Studerande hoppfulla om att utbildningslöftet håller

DSC_3584

Inför riksdagsvalet förde studentkårernas förbund, FSF, och studerandekårernas förbund, SAMOK, en gemensam kampanj under namnet #utbildningslöfte. Kampanjen har fyra huvudmål som alla partier bundit sig till: utbildningen ska inte skäras ner, utbildningen ska vara avgiftsfri, studiestödet ska inte försvagas och Studenthälsan ska bli tillgänglig för studerande vid yrkeshögskolor.

Läs också: Studerandena sparkade i gång valrörelsen

DSC_3586crop

– Alla partier har lovat att kämpa för de här frågorna och vi följer aktivt med hur det går. Jag tror nog att de kan hålla vad de lovat. De senaste åren har det kapats så mycket i utbildningen som det bara går, säger SAMOK:s styrelseordförande Joonas Peltonen.

Av alla utbildningslöften är det den avgiftsfria utbildningen som är mest hotad. Planerna på terminsavgifter för utbytesstuderande som inte kommer från EU:s eller EES:s medlemsländer lades på is under föregående regeringsperiod, men kan snart bli aktuella igen. Alla tre partier som nu ingår i Juha Sipiläs (C) regeringsbas förespråkar nämligen terminsavgifter för utbytesstuderande.

Läs också: HS: Förslaget om terminsavgifter sätts på is

– Det ser nog sämst ut då det kommer till terminsavgifterna. Om regeringen väljer att prioritera den frågan kan vi utgående från deras program anta att terminsavgifterna införs, säger säger Jari Järvenpää som är ordförande för FSF:s styrelse.

Är en regering med de här tre partierna en bra eller dålig nyhet med tanke på studerandena?

– Det går inte direkt att säga om det här skulle bli en bra eller dålig regering bara utgående från regeringsbasen. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och vänta på regeringsprogrammet så vi ser vad som kommer att hända i praktiken, säger Järvenpää.

Med Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet i regeringen kan man vänta sig en konservativ och borgerlig linje. Men vad slutresultatet för enskilda studerande blir är enligt Järvenpää mycket svårt att gissa sig till. Han berättar att partiprogrammen och kandidattesterna kan ge en fingervisning, men att det är regeringsprogrammet som i sista hand avgör.

DSC_3598

– Det handlar trots allt om tre ganska olika partier. Centern förespråkar ett start socialskydd medan Samlingspartiet profilerar sig mer i EU-frågor när det kommer till utbildningen. Var Sannfinländarna egentligen står är det riktigt ingen som vet.

Om den avgiftsfria utbildningen är det svagaste löftet på grund av terminsavgifterna ser löftet om att också studerande vid yrkeshögskolor ska få tillgång till Studenthälsan mer lovande ut. I dag är det inte möjligt eftersom yrkeshögskolornas studerandekårerna inte har obligatoriskt medlemskap. Bland annat har en speciell hälsovårdsavgift, som skulle vara lite billigare än studentkårernas medlemsavgift diskuterats, som lösning för de som studerar på yrkeshögskolor.

– Nog tror jag det går igenom de kommande åren. Allt är bäddat för det och det är bara att fatta beslutet, säger Peltonen.

Representanter för bland annat FSF, SAMOK, HUS och AUS samlades utanför Smolna-huset i Helsingfors där regeringsförhandlingarna pågår.

Vad tycker du?