Hoppa till innehåll

Villmanstrands tekniska universitet bland de bästa i världen

Villmanstrands tekniska universitet stoltserar med ett av Finlands största solkraftverk. Panlerena ligger bland annat på universitetsbyggnadens tak och väggar. Bild: LUT/Teemu Leinonen

I THE:s lista ryms världen 100 bästa “unga” universitet, det vill säga universitet som grundats de senaste 50 åren. Villmanstrands tekniska, grundat 1969, är första gången med på listan men rankas ändå som Nordens bästa. Enligt rektor Anneli Pauli är den goda placeringen på listan ett resultat av att universitetet för flera år sedan började vidta åtgärder för att ändra på den dåvarande kursen med målet att  bättre klara av framtidens utmaningar

– Vi har sedan 2008 gjort ett systematiskt arbete för att förbättra kvaliteten, effektiviteten och universitetets synlighet. Vi har lyckats bra, men synligheten är kanske ännu vår svagaste punkt.

Från och med i år går arbetet in i en ny fas med universitetets nya strategi ”Trailblazer”.

Photographer Teemu Leinonen

På THE:s lista ryms också Östra Finlands universitet på plats 55 och Tammerfors tekniska universitet på plats 90. De här två har ändå tidigare år hittats på ungefär samma plats i rankingen, men Villmanstrands tekniska universitet är en nykomling på listan år 2015, men enligt Pauli beror det på att universitetet helt enkelt inte kvalade in på listan förra omgången. Universitetet hade inte tillräckligt många refererade publikationer för att klara kraven för att få vara med.

I tidningen THE:s kommentar till de finländska universiteten konstateras det att Finland har förbättrat sin position på listan rejält medan alla andra Nordiska länder tappar mark. Tidningen skriver att rankinglistan är full med spännande institutioner från utvecklande ekonomier som har valt att prioritera sin nationella högskoleutbildning och forskning.

“Finland har inte råd att hamna på efterkälken”, skriver tidningen.

Sverige har tre universitet med på listan, Danmark två och Norge ett. Av de nordiska skolorna på listan är det universitetet i Villmanstrand som är högst rankat, tätt efterföljt av Sveriges lantbruksuniversitet på 34:e plats. Nummer ett på listan är det Schweiziska universitetet École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Miljön som triumfkort

Och visst händer det på Villmanstrands tekniska. I april vann ett gäng studenter en deltävling i NASA:s programmeringstävling med sin app LiftOff, ett barnspel som går ut på att förbereda en rymdraket för uppskjutning.

Men universitetets triumfkort är miljötänket som både syns i utbildningen och i konkreta lösningar på kampuset som vind- och solkraftverk, elbilar och eldrivna cyklar. Helheten kallas för Green Campus och har bland annat resulterat i att universitetet belönades med förstaplatsen i den internationella tävlingen för hållbara kampus, Sustainable Campus Excellence Award, sommaren 2013.

På sin hemsida skryter universitetet till exempel med att all energi de använder är 100 procent förnybar och att de är Finland första miljöcertifierade universitet. Green Campus roll i placeringen på listan vill rektor Pauli däremot tona ner. Hon berättar att projektet är ganska nytt och dessutom mest hjälper universitetets rykte, en faktor som medvetet tonas ner i rankinglistan över de yngre universiteten.

– Jag tror inte det direkt påverkat vårt resultat. Eventuellt kan det ha fått en indirekt verkan via större synlighet och effektivitet för universitetet med tanke på bland annat nygrundade företag. Det här syns säkert ännu tydligare i framtiden.

Times Higher Educations rankinglista bygger på samma bedömningsfaktorer som rankinglistan över världens alla universitet, men bland de unga universiteten läggs mindre vikt vid institutionernas rykte. Tanken bakom att ranka unga universitet är att komma bort från det gamla elittänkandet som ofta omger världens bästa anrika universitet som Harvard, Oxford, Stanford med flera.

Sir Patrick Stewart, skådespelare i bland annat Star Trek och X-men och också kansler för University of Huddersfield, beskriver rankingen på THE:s hemsida som demokratisk.

– Det är kvaliteten på forskningen ambitionen som är avgörande för ett universitet. Inte hur mycket murgröna det växer på väggarna.

Hela rankinglistan hittar du här.

Vad tycker du?