Hoppa till innehåll

Wallstipendium till mångsysslare

Svenske finansmannen Anders Wall delar årligen ut ett antal stipendier till unga begåvningar inom en rad ämnen från musik till landsbygdsutveckling. Ett stipendium tilldelas en studerande vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, och den hankeit som i år fick det maffiga stipendiet på 12 500 euro heter Fredrik Teir. Då budet kom tog det en stund för Teir att inse att han fått stipendiet.

DSC_0011

– Jag fick ett samtal och i andra ändan svarade någon på skånska, så det var först svårt att förstå vad det handlade om. Sedan trodde jag inte helt på att jag fått stipendiet innan det officiella brevet landade i postlådan några dagar senare, berättar Teir.

Läs också Studentbladets reportage om företagande: Papperskrig och vattenpipor

Teir är på många sätt ingen överraskande stipendiat. Intresset för företagande väcktes redan 2007 då han var med och surfade på startupföretaget Blyks massiva tillväxtkurva i London. Efter en tid i London återvände Teir till Finland för att påbörja studierna på Hanken. Efter ett tag blev han något så exotiskt som te-importör.

– Tehistorien är ganska rolig. Då jag kom tillbaka från London var jag kanske lite yr och jag kom på den fina idén att köpa ett lass på 60 000 teblommor från Kina.

Försäljningen gick helt bra i början men så småningom blev det trögare. En sommar reste jag runt i Finland och sålde teet på torg. Samtidigt lanserade jag en webbsida där vi sålde vårt, och snart också andra importörers, te. Webbsidan sålde jag sedan ganska snabbt efter att mitt te sålde slut.

Med de pengarna köpte han in sig i det nystartade, två personer starka ekonomistyrningsföretaget Greenstep, som numera anställer över 70 personer och har 5 kontor i Finland.

Genom sitt jobb på Greenstep kom han sedan på idén till det senaste projektet, Receiptcamera. Företagets mobilapp effektiverar redovisningen av kvitton för arbetsrelaterade utlägg, och har redan närmare tusen kunder trots att tjänsten lanserades så sent som i januari.

– Det stör mig att ingen gjorde det tidigare, det är en så självklar grej. Nu behöver man inte springa med papperslappar till bokföraren, istället går det smidigt med ett foto.

Effektivitet är en av Fredrik Teirs ledstjärnor. En annan är att hjälpa människor genom sitt entreprenörskap. Det innebär allt från att hjälpa folk att få jobb till att rädda barn från soptippar.

– Jag gjorde mitt gymnasieslutarbete i Guatemala, där jag fastnade för människor som bor på avstjälpningsplatser. Det var en speciell upplevelse och då satte jag som ett mål att kunna hjälpa folk genom företagande.

Vägen till att hjälpa guatemalanska soptippsbarn är lång för en finländsk småföretagare, men också här hemma kan man hjälpa. Greenstep startade för några år sedan en webbsida vars mål är att öka populariteten hos bokförare samt priset Årets bokförare som i år delades ut för tredje gången. Det priset har förgyllt många bokförares vardag.
Wallumni for life

Alla Anders Wall-stipendiater blir medlemmar i det så kallade Wallumni-nätverket. Redan nu har Teir sett fördelarna med att vara med i dessa kretsar.
– Jag har nu bara varit på ett evenemang men det är ett bra nätverk. Där finns helt enkelt massor av möjligheter att knyta värdefulla kontakter.
Med pengarna från stipendiet planerar Teir att utbilda sig utveckla sitt företag. I framtiden kommer Teir att fortsätta inom den bransch han just nu befinner sig i, åtminstone på kort sikt.

– Jag fortsätter med ekonomistyrning just nu, det finns många idéer att utveckla. Vi tar små steg framåt med Receiptcamera, jag försöker inte skapa något enormt utan det är små förbättringar hela tiden som fungerar.

Vad tycker du?