Hoppa till innehåll

Småttingarna gör nytt försök

Det är de här partierna som klumpas ihop till den gråa kategorin “övriga” i opinionsundersökningarna inför valen.

Störst av småpartierna är Piratpartiet som i valet 2011 fick runt 15 000 röster. Det är långt ifrån en plats i riksdagen men inför det här valet tar de i med nya tag och tror optimistiskt på minst en, men i bästa fall tre, platser i maktens korridorer.

Piraternawebb

Då valrörelsen börjar dra i gång en dryg månad innan valdagen besöker jag Piratpartiets veckomöte, den så kallade piratklubben i partiets högkontor i Helsingfors. Eller ja, högkontor och högkontor. Piratpartiet har hyrt in sig i en källarlokal på Torkelsbacken i Berghäll. Då jag stiger in i lokalen visar det sig att den knappt är större än 25 kvadratmeter, tillräckligt för att få in några soffor och bord.

– Det blir småparternas jytky i år!

Det är förstagångskandidaten Lennart “Lenny” Sandström som hälsar mig välkommen till piratklubben. Sandström har varit aktiv i partiet ända sedan det grundades, men det här är det första valet han ställer upp i. Att han är finlandssvensk men samtidigt kämpar mot obligatorisk skolsvenska är han snabb med att poängtera.

– Det är en sak som brukar få många finlandssvenskar att bläddra vidare efter en annan kandidat, säger Sandström.

Han visar upp en kort text han skrivit på sin dator. Det står att han är för tvåspråkighet, vill främja språkbad och tvåspråkiga skolor men att den obligatoriska skolsvenskan inte är rätt väg att gå. Sandström är främst emot tvång.

– Den här texten kommer med i alla kandidattest jag gör.

Medan piratklubben drar i gång droppar det in en och annan piratpartist som i sista minut fyller i kandidatblanketten som några dagar senare ska vara inlämnad till centralvalnämnden. Partiets ordförande Tapani Karvinen berättar att det inte har varit svårt att få tag på villiga kandidater, men att paritet lever under ständig press av en skral kampanjbudget.

– Pengar är vår största utmaning. Vår möjlighet till synlighet är mycket begränsad eftersom vi inte har råd med mer än flyers och några enstaka reklamplatser i kollektivtrafiken, säger Karvinen.

Karvinen berättar hur Piratpartiet är en av de drivande krafterna bakom kampanjen för ett rättvisare partistöd för att också partier utanför riksdagen ska få rätt till partiunderstöd. Initiativet har fått stöd i alla riksdagsgrupper men reformen är ännu inte genomförd. Enligt Raol Plommer, ordförande för piraterna i Helsingfors, skulle stödet höja partiets chanser till en plats i riksdagen rejält. Nu kommer hela partibudgeten från medlemsavgifter och enstaka donationer.

– Med partistöd skulle vi få råd med att synas på flera spårvagnar och i tv. Nu måste vi fundera på om det är värt att bränna 40 euro på att åka ut till Gårdsbacka och kampanjera, säger Plommer.

Men allting handlar inte om pengar. Piratpartiets informatör Satu Immonen berömmer bland annat Yles kandidatgalleri där alla kandidater haft en chans att få fyra minuter i rampljuset. Och visst har kandidatgalleriet lyft piratpartiet i rampljuset än en gång. Intervjun med partiets kandidat Hansi Harjunhanta från Lapplands valkrets är den mest sedda i galleriet med över 200 000 visningar. Piratpartiet stoltserar också med fjärde, femte och sjätte plats bland de mest sedda kandidatintervjuerna. Om den virala intervjun där Harjunhanta undviker frågor och fokuserar på sitt trolleri istället är bra eller dålig reklam för partiet lär visa sig på valdagen.

8106827990_0e3b531981_o

Piratpartiet har som ett litet oetablerat parti haft en del utmaningar med att hitta rätt kandidater. I februari sparkade partiet en av sina kandidater från Uleåborg efter att det kommit fram att kandidaten hade två avtjänade domar för brott mot liv i bagaget.

– Det är totalt kaos att hålla koll på 120 kandidater nu i jämförelse med 40 inför EU-valet, säger Immonen.

I riksdagsvalet 2011 fick piratpartiet drygt 15 000 röster, vilket motsvarar ungefär en halv procent av alla röster. För att komma in i riksdagen krävs upp till fyra gånger så många röster. Plommer och Karvinen är ändå övertygade om att piraterna kommer att göra ett gott val. Partiet har blivit mer välkänt bland finländarna och sedan förra riksdagsvalet har också debatten om integritet och övervakning på nätet tagit fart på allvar.

– Vi har vuxit länge och mycket har hänt på fyra år. Det finns en efterfrågan på vårt budskap men det finns tyvärr en del fördomar mot namnet, säger Karvinen.

Hur många platser siktar ni på i riksdagen?

– En till tre. Det är inte omöjligt. Skiter det sig väntar vi fyra år till på att partistödslagen uppdateras.

Om Piratpartiet lyckas med det här kommer deras riksdagsledamot, eller ledamöter, sannolikt att väljas in från Helsingfors eller Nyland. I EU-valet var Piratpartiet tredje största parti i kampusstadsdelen Otnäs i Esbo och Berghäll i Helsingfors hör också till paritets starkaste områden.


 Övriga småpartier

Finlands kommunistiska parti, FKP SKP_1918_logo_virallisinvarein__1

9232 röster 2011 (0,31%)

FKP vill införa 6 timmars arbetsdag och en grundinkomst på 1200 euro. För att finansiera det här föreslår de en skattereform med progressiv kapitalbeskattning, strängare progression i inkomstbeskattningen, högre samfundsskatt, införandet av en börsskatt, införandet av en internationell transaktionsskatt, förmögenhetsskatt till stora egendomar.

Kommunisterna vill också sänka momsen på mat rejält, motsätter sig medlemskap i NATO och ör för obligatorisk skolasvenska som de kallar ”rätten till tvångssvenska”.

Förändring 2011

7504 röster 2011 (0,11%)

Partiet går till val med slagorden ”Ett friare, självständigare och finskare Finland.” Förändring 2011 vill se en striktare invandringspolitik, folkomröstningar för medborgarinitiativ med över 50 000 underskrifter, förberedelser på att lämna EU och EMU. Yttrandefriheten och nationalismen betonas starkt inom partiet.

James Hirvisaari representerar partiet i riksdagen efter att ha blivit sparkad från Sannfinländarna. Förändring 2011 har sina rötter i det främlingsfientliga Homma-forumet. En tidigare ordförande sparkades p.g.a. för grova uttalanden om islam, muslimer och invandrare.

Sinivalkoinen rintama

4285 röster 2011 (0,15%) 

Det nationalistiska partiet grundades 2009. Hör till samma sammanslutning av europeiska nationalister som Nationaldemokraterna i Sverige, Jobbik i Ungern och nationella fronten i Frankrike.

Självständighetspartiet

Ipu-logo-2013-500x381

3236 röster 2011 (0,11%)

Självständighetspartiet betonar logiskt nog Finlands självständighet. Partiet vill att Finland ska träda ut ur EU och slopa euron. De vill också satsa mer på inhemskt producerad mat och energi, satsa på förnybar energi, hållas utanför Nato, stärka Finlands roll som ett neutralt land och främja direkt demokrati bland annat med bindande folkomröstningar.

Finlands arbetarparti, FAP

Ktp_logo

1857 röster 2011(0,06%) 

Finland arbetarparti är ett vänsterparti grundat 2006. Partiet har rötter i rörelserna Muutos -99 och Vaihtoehto EU:lle. FAP:s politiska mål är i första hand att erbjuda alternativ till högerpolitiken och grunda en “eko-social front för välfärdsstaten”. Partiet vill också att Finland går ur EU, men förespråkar ändå ett samarbete inom Europa.

Kommunistiska arbetarpartiet

1575 röster 2011 (0,05%)

Partiet består av marxist-leninister som varken suttit i riksdagen eller i något kommunfullmäktige. Partiet grundades 1988 av avhoppade taistoiter från FKP. Partiet har varit ute ur partiregistret tre gånger men lyckades skaffa 5000 partikort till kommunalvalet 2012.
Partiet har varit mot Finlands EU- och EES-medlemskap ända sedan partiet grundades och därför också bojkottat EU-valen. Har tackat nej till nya samarbeten med FKP ända sedan splittringen på 1980-talet.

För de fattigas väl

1335 röster 2011 (0,05%) 

Partiet vill att mervärdesskatten sänks och att en grundinkomst på 1200 euro i månaden införs. För de fattigas väl vill också se en progressiv skatt på kapitalinkomster. Dessutom ska kommunskatten och samfundsskatten göras progressiv.

Ordförande Terttu Savola valdes in som ledamot i kommunfullmäktige i Esbo 2008. Savola sattes i häktet av polisen när hon försökte ta sig in på de etablerade partiordförandenas intervjutillfälle i Musikhuset på valafton 2011.

Utöver de ovan nämnda partierna finns det också enhandfull valmansföreningar samt de Åländska partierna.

Vad tycker du?