Hoppa till innehåll

Centerpartisten och Vänsterförbundaren

”Förhandsfavoriten: ”Vi är inget högerparti!”

– Det är vad ni journalister tror. Antingen har ni inte tillräckligt bra koll på vår politik, eller så är våra idéer för bra. Vi försöker inte hålla låg profil.

Karl-Mikael Grimm

Centern går till val med ett löfte om 200 000 nya jobb de kommande tio åren. Löftet ska bli verklighet genom satsningar på bland annat bioekonomin och satsningar på små och medelstora företag. Partiet föreslår skattelättnader på 800 miljoner euro.

Varför heter ni Centern när ni är ett högerparti?

– Vi är inget högerparti! Det är just det som är det vanliga missförståndet Centern förnekar höger-vänster skalan, t.ex. i reformerna med ofrivilliga kommunsammanslagningar så vill ju högern och vänstern centralisera medan vi vill decentralisera.

Vad är den största konkreta frågan du vill jobba för?

– Handigkappades rättigheter! Att FN:s handikappkonvention ratificeras och att handikappades representation i arbetslivet och utbildningen blir bättre.

Finland var ett av de sista EU-länderna att ratificera FN:s handikappkonvention i början av mars.

Varför valde du just centern?

– Jag har alltid varit kritisk mot partierna och tycker inte om hierarkier, så därför har centern varit ett bra alternativ. Jag har också kommit bra överens med “kepuna”.

I riksdagens omröstning om medborgarinitiativet för en slopad skolsvenska röstade inte en enda centerpartist för obligatorisk skolsvenska. Som finlandssvensk är Grimm för svenskans ställning, men mot obligatoriet.

– Jag jobbar mycket för att alla ska få service på svenska, speciellt inom handikappvården. Men problemet är att skolsvenskan inte uppfyller sitt syfte. Trots skolsvenskan finns det ingen möjlighet för mig som rörelsehindrad i Helsingfors att få svensk service, trots jag enligt grundlagen är berättigad till det.

– Det måste finnas en levande omgivning för att lära ut språk. Jag har själv lärt mig finska via partiet och min flickvän.

Vänstern vill låna istället för att pruta

Då i stort sett alla partier ser behov av någon form av nedskärningar i välfärden är Vänsterförbundet ensamma om att gå till val med löfte om att stimulera ekonomin. För Sophia Leppä som första gången ställer upp i politiska val var Vänstern ändå inget självklart val. Hon berättar att hon framför allt ser sig som en medborgaraktivist.

– Jag har varit medlem i partiet i ett knappt år och i ungdomsförbundet i två år. Jag vägde länge mellan De Gröna och Vänsterförbundet, men efter att ha följt med en kompis till Vänsterungas möte fastnade jag för partiet.

Leppä berättar att också Vänstern numera sätter stor vikt vid miljöfrågor.

– Vi vill se strukturella förändringar i samhället, De Gröna verkar tro att miljömålen kan uppnås på marknadens villkor men det håller jag inte med om.

Varför ger du dig in i rikspolitiken?

– Jag kände att jag nu har en chans att påverka och har fått mycket uppmuntran av mina kompisar. I riksdagen vill jag satsa på att främja ungas rättigheter och deras möjlighet att påverka samhället och sina liv. Vi borde ha en bättre demokratiuppfostran i skolorna för att flera ska kunna bli politiskt aktiva. Alla människor borde vara politiska aktörer, politiken ska inte vara ett elfenbenstorn för experter.

Då det kommer till mer konkreta förslag på hur demokratin borde främjas är Leppä snabb med att nämna medborgarinitiativen. Hittills är det bara initiativet om en könsneutral äktenskapslag som gått vidare och Leppä anser att riksdagen för lätt kan strunta i förslagen.

– Jag tycker att medborgarinitiativen borde leda till bindande folkomröstningar om riksdagen inte tar itu med dem. Men då borde också kravet på underskrifter höjas.

Leppä tänker sig att kravet på underskrifter i initiativen kunde höjas från 50 000 underskrifter till 75 000, och att insamlingstiden då också kunde förlängas från 6 till 12 månader.

Vänsterförbundet valprogram skiljer sig från de andra partiernas med att förespråka stimulering av ekonomin med hjälp av lån istället för nedskärningar. Med stimulering vill Vänsterförbundet få fart på konsumtionen så att ekonomin repar sig och lånen snabbt kan betalas tillbaka igen.

Naturen är inte oändlig. Hur går ert mål med högre konsumtion ihop med miljömålen?

– Samhället kan inte förändras direkt utan vi måste ha ett längre perspektiv. Om vi satsar på små företag, investeringar i förnybar energi och självförsörjning kan vi få en mer hållbar tillväxt.

Vad tycker du?