Hoppa till innehåll

Papperskrig och vattenpipor

1

Händerna lyfts turvis i en diskret hälsning till höger och vänster. I köpcentret i Åboförorten Kråkkärret tycks alla känna Ahmed Al Chibib. Han stannar vid en liten etnisk butik som säljer allt från kött till hårfärg.

– Kvinnan som äger butiken jobbade tidigare för mig i basaren, men efter att basaren lades ner fortsatte hon med eget.

En rulltrappa ner står ett 1 400 kvadratmeter stort utrymme tomt. Hit kommer Al Chibib inte oftare än nödvändigt. Han säger att det är sorgligt att bli påmind om vad som en gång varit där. För fem år sedan öppnade då tjugofyraåriga Ahmed Al Chibib Idänbasaari i köpcentret, en stor basar med flera små livsmedelsbutiker som sålde etniska produkter. Det var inte det första men definitivt det största projektet dittills för Al Chibib. Med en klar plan fick tjugofyraåringen ta ett lån på en halv miljon euro för att förverkliga basaren. Men det var inte lätt att få allt att gå ihop ekonomiskt så två år senare, år 2012, gick basaren i konkurs. I samma köpcenter har Al Chibib fortfarande en etnisk butik, Basaari, kvar med en anställd.

– Jag var ung och inte så erfaren, fick jag tillbaka tiden nu skulle jag göra annorlunda. Under två år satsade jag allt och sov också i basaren. Jag gick upp säkert tio kilo under den tiden, men de kilona tappade jag när det tog slut.

2

Företagarkarriären började egentligen redan i början av nittiotalet då Al Chibib som femåring fyllde kastruller med kranvatten och sålde vattnet åt förbipasserande på gatan i hemstaden Zubair utanför Basrah i södra Irak. I Finland startade han sin första business med att sälja syriska mattor, väskor och kryddor hemifrån, något som inte visade sig lönsamt. Efter det tog han ett lån för att öppna en restaurang, men det sjönk när det kom fram att utrymmet som var tänkt för restaurangen bara fick användas till caféverksamhet. Till råga på allt gick fastighetsägaren i konkurs.

En sommar som ung livnärde sig Al Chibib på att åka runt i Finland och tillreda och sälja kebab på festivaler. Eftersom fulla och musikglada finländare gärna äter kebab var det här en lönsam men tung business, och den sommaren fick han inte mycket sömn. År 2009 ställde Al Chibib, som vid det här laget blivit färdig merkonom, upp som EU-kandidat för SDP i Åbo, men märkte att han vantrivdes med politik och fortsatte istället med det han älskar.

– Folk har sagt att jag måste skaffa ett vanligt jobb men jag vill inte. Att ha ett företag är något jag alltid har velat och det handlar inte om pengarna, jag säljer gärna sand bara jag får göra det här. Så jag fortsätter försöka.

3

Alla företag, mindre och större, som Al Chibib tagit sig an, har han gjort på egen hand. Idén till Idänbasaari kom från godisbutiken han öppnade i köpcentret Skanssi i Åbo. I ett år sålde han godis och hann dessutom bli ordförande för köpcentrets företagarförening. Också basaren var han ensam om att starta, så när den föll tog det hårt på honom.Trots motgångarna gick Al Chibib vidare till nästa företagsprojekt. Om saker går som han vill ska dörren till ett Shishacafé med vattenpipor stå öppen i Åbo centrum den här våren.

Al Chibib möter mig i dörren. Interiören som ännu är lite halvfärdig består av låga bord och bänkar med kuddar för den genuina stämningen som hör Shishakulturen till, och högre bord och trästolar för dem som hellre sitter så. De flesta möblerna är prydda med röda och mönstrade tyger. Allt är självgjort och hopsnickrat för att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Al Chibib har planerat varje detalj här inne, från de privata tältsittplatserna vid fönstret och hyllorna för det turkiska teet som han stolt visar upp, till spelhörnan med fåtöljer och vilka fotbollsmatcher folk vill se på. Och piporna såklart. Vattenpiporna kommer från Egypten, Iran och Irak. Smakerna berättar han att han köper in från Dubai. De doftar ljuvligt sött och godisaktigt av blåbär och mint, och allt ska gå att köpa hem.

I Europa är vattenpipor sedan länge ett inslag i den normala cafékulturen, men i Finland verkar det för tillfället inte finnas några caféer av den sorten. De okända piporna har till och med tagits för droger och polisen har blivit kontaktad av misstänksamma. Al Chibib marknadsför Shisha som Finlands första Shishaställe. Om man googlar caféer med vattenpipor i Finland dyker det upp åtminstone ett ställe som funnits i Helsingfors men som numera har stängt. Shishakulturen har ändå hittat till Finland och i olika diskussionsforum verkar folk intresserade av ett sådant ställe. ”Jag har väntat några år på det här” är en av kommentarerna på Shishas Facebooksida som har närmare 1 000 likes. Ska man tro Al Chibib är det inte bara unga som vill röka Shisha.

– När du röker får du känslan av att vara i Turkiet, Irak eller var du än varit när du testat Shisha. Du minns hur det var, och de äldre som är intresserade är antagligen sådana som rest mycket.

8

Idén till Shisha fick Al Chibib så sent som i december i fjol. Då var tanken att caféet skulle öppna redan i januari, men bostadsaktiebolaget satte stopp för de planerna. Projektet sköts fram två veckor som snart blev fyra, och nu hoppas Al Chibib på tredje försöket. I skrivandets stund har det sista bygglovet precis gått igenom. Det innebär att byggandet av invalid toaletten, ventilationssystemet och rullstolsrampen officiellt får sätta igång. Sedan ska byggnadsinspektionen komma och inspektera och ge sitt samtycke. Eller inte. Efter det ska bostadsaktiebolagets ordförande behandla ärendet, och om det godkänns kan caféet äntligen öppna.

I fönstren lovar logon för caféet Shisha mat från ett etniskt kök, men den delen ska bort eftersom det inte blir någon lunchservering som tänkt. För det krävs ett ordentligt kök och fler lov. I stället kommer caféet servera små portioner med hummus och liknande som kan ätas kalla. Blir man törstig får man dricka specialte, kaffe eller energidryck eftersom lov att servera alkohol inte heller har skaffats. Al Chibib tänker att vattenpiporna räcker.

Enligt finsk lag klassas vattenpipor vanligtvis som tobak, men eftersom rökning är förbjuden inomhus är de pipor som säljs i caféet tobaksfria och räknas istället som livsmedel. Än så länge är det ändå okej i Finland att röka ute på allmänna terrasser, så Shisha kommer också att sälja tobaksvarianten för uteservering. Minderåriga får röka de nikotinfria piporna endast om de kommer med sina föräldrar som ger lov.

– Nikotinfritt eller inte, genom att röka vattenpipa lär man ju sig att röka.

Ännu står de stora piporna stolta i fönstren men där får de antagligen inte stå länge till. Hälsoinspektör Markku Rohunen har sagt att vattenpiporna inte får stå framme eftersom det är att göra reklam för rökning.

Al Chibib har själv sagt att han inte kan vara stilla länge. Om Shisha lyckas finns redan planer för nästa steg.

– Jag skulle vilja göra Shisha till en kedja, så fort caféet är i gång här vill jag ta konceptet till Helsingfors. Jag tror där finns ett ännu större behov av en sådan här plats.

Är det verkligen så lätt som du får det att låta?

– När man startar nytt är det alltid svårast i början och man vet inte vad man gör, men när grundarbetet är gjort finns redan ett färdigt paket, så då tar jag bara det paketet och anpassar det till ett nytt ställe.
Att det som företagare är problematiskt att ta sig genom papperskriget och starta nytt efter att en gång misslyckats är en underdrift. Al Chibib får ibland frågan om han någonsin tänker ge upp. Han medger att företagarlivet inte är lätt, men säger att han åtminstone vill kunna dela med sig av sina erfarenheter åt framtida företagare.

– Det gör jag antingen när jag slår igenom stort, eller misslyckas totalt.

12

1 kommentar till “Papperskrig och vattenpipor”

  1. Pingback: Wallstipendium till mångsysslare

Vad tycker du?