Hoppa till innehåll

Riksdagen backar från inskränkt studiestöd

DSC_2794

Då tusentals studerande samlades på medborgarplatsen framför riksdagshuset i Helsingfors på fredag förmiddag tydde mycket på att regeringens förslag om ännu en studiestödsreform, den tredje under 2010-talet, skulle bli verklighet. Reformen skulle enligt beräkningarna spara 10 miljoner euro, men den har stött på stor kritik från studenterna för att vara kontraproduktiv och både förlänga studietider och föra med sig nya kostnader för samhället.

– Det lönade sig att komma hit idag! Beslutet visar att vårt arbete gett resultat. Som tur segrade förnuftet, säger Jens Back, styrelseordförande för Åbo Akademis studentkår som kommit till Helsingfors för att demonstrera.

Demonstrationen lockade studerande från studiestäder i hela Finland. Också ÅAS högskolepolitiskt ansvarige Alex Karlsson på plats.

– För första gången tänkte man sig för innan man fattade ett beslut, säger Karlsson.

Karlsson berättar att ÅAS lobbat i media, gett intervjuer och skrivit insändare för att få regeringen att ändra ställning.

– Det har skett många förändringar de senaste åren. Nu skulle det vara bra att hitta en linje som kan kvarstå en längre tid.

Karlsson berättar att det inte är rätt att skära ner på utbildning, oberoende om det är högskolan, andra stadiet, grundskolan eller förskolan.

– Utbildningen är ganska lätt att hugga på som du märkler. Man tror att studerande och unga inte gör motstånd.

– Det här bevisar att det finns en stark beredskap att agera bland studerande. Vi gjorde ett bra jobb, säger Back.

Snabba svängar i maktens korridorer

Ännu på förmiddagen pekade mycket på att reformen, liksom de senaste studiestödsreformerna skulle klubbas igenom i riksdagen. Demonstrationen inleddes därför med brandtal och hårda ord mot beslutsfattarna. Men strax efter att demonstrationen inletts gick FNB ut med nyheten om att Svenska Folkpartiet kommer att rösta mot regeringens förslag och stämningen på medborgarplatsen förändrades.

Första politikern att tala inför studenterna var kulturutskottets ordförande Raija Vahasalo från Samlingspartiet. Hon medgav från början att det finns problem med förslaget och beklagade att man inte lyckats hitta någon annan lösning men försäkrade ända alla studerande som tagit sig till torget att Samlingspartiet överväger att lägga ner förslaget.

– Det ska alltid löna sig att studera. Vi står på er sida! Tsemppiä!

Raija Vahasalo

Vahasalo hade knappt hunnit gå av scenen innan det stod klart att också Samlingspartiets riksdagsgrupp meddelade att de inte heller står bakom förslaget och att reformen som enligt planerna skulle ha trätt i kraft år 2016 därmed förfaller.

Päätön #opintotuki-rajaus kaatuu! Hyvä opiskelijat, hallitus romahtaa! Puolustetaan maksuton koulutus ja vahva opintoraha! #koulutuslupaus

— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) 13 mars 2015

Efter att nyheten nått demonostranterna var representanter från alla riksdagspartier snabba med att ställa sig på scenen och intyga sitt stöd för studenterna och vikten av ett vettigt studiestöd. På sociala medier förs också en diskussion om Samlingspartiet bara backade för att SFP gjorde det. Många ifrågasätter också regeringens handlande den sista veckan då både SDP och SFP ställt sig emot sin egen regerings förslag.

.@Myllarinen hyvä että muutitte mieltänne STT tekstarin jälkeen! — Patrik Gayer (@PatrikGayer) 13 mars 2015

Texten uppdateras under fredagen.

DSC_2782

Vad tycker du?