Hoppa till innehåll

De vill göra Finland mera medvetet


Rebecca Åkers
, ordförande för UMR, säger att den stora medieuppmärksamheten har skapat en uppfattning om att det finns någon typ av systematisk våg av terror av exempelvis IS-inspirerade extremister mot västländer.

– Det kan ju kännas ”hotande” för att Danmark är ett land som är nära oss både geografiskt och kulturmässigt, men det är också viktigt att se saker ur perspektiv och som enskilda händelser. I och med det tror jag inte att det finns någon större risk att något sådant skulle hända här bara för att det hände i Danmark.

Ungdom mot rasism i Finland är en nygrundad ungdomsorganisation som medverkar för antirasism. Den är både religiöst och partipolitiskt obunden och riktar sig till 13–30-åringar. Den är bara sju månader gammal, så inte så ny på marknaden. Men varför behövs en sådan organisation i Finland? Och vad vill UMR uppnå med sin organisation?

– Minoritetsgrupper är extra utpekade just nu, och att antisemitism inte är ett glömt fenomen, trots att det i den offentliga debatten varit mer tabu, säger Åkers.

(Om ämnet intresserar, läsa också Johannes Jauhiainens kolumn om Europas falska multikulturalism

De startade organisation för de kände att det behövs en antirasistisk ungdomsorganisation, och speciellt nu när högerextremistiska partier sprids som en löpeld i Europa. De vill att det ska finnas en plattform där man ska känna sig trygg och kunna diskutera. Allt handlar om antidiskriminering och att alla ska kunna känna sig trygga. De vill att organisationen ska vara en trygghet för människor som har utsätts och dagligen blir utsatta för rasism och diskriminering av olika slag. De vill ha ett mer öppet Finland.

– Spänningarna har definitivt ökat och minoritetsgrupper ställts mot varandra på ett sätt där öppen diskriminering anses vara ett ”ställningstagande” för någondera ytterlighet, speciellt hos majoritetsbefolkningen, säger Åkers med tanke på alla de hatbrott som cirkulerat i Europa.

DSC_0099

Det finns problem på så många nivåer i Finland, men som organisation har de ännu inte kommit fram till vad som är det ”största” problemet när det kommer till rasism och diskriminering i vårt samhälle. Matar har levt med rasism hela sitt liv och har själv fått en tydlig insyn i vad som hon anser är det största problemet.

– Det jag ser som det största problemet är något som jag själv upplevt när jag växte upp. Det vill säga rasismen som uppstår bland barn. Rasism är inte något som man föds med utan som lärs ut från vuxna till barn och det är ett väldigt stort problem. Barn skall inte behöva uppleva rasism, det ärrar.

UMR jobbar hela tiden med att vidga sin verksamhet och få den att växa. De vill engagera mera ungdomar och deras främsta mål just nu är att få tusen medlemmar så de kan få statligt ekonomiskt stöd, men även om de inte har det ännu, har det inte stoppat dem från att ordna och delta i saker. Hittills har de medverkat i flera Pridefestivaler, ordnat konsert mot antirasism, ordnat evenemang där man får prova hijab för att uppmärksamma diskrimineringen mot muslimska kvinnor och dessutom har de haft ett awareness-evenemang, Culture Crash, med musikuppträdande och diskussioner om diskriminering. De hade också ett kvällslabb på kulturkarnevalen och deltog i restaurangdagen nu i februari. De håller i gång kan man lugnt säga. När det närmar sig riksdagsval kommer UMR att ordna en tvåspråkig valdebatt med fokus på deras ståndpunkter. Matar berättar att de ska försöka sända den på webben också, men allt är inte klart ännu.

UMR vill påverka på lokala plan och har därför flera olika lokalgrupper för att göra detta möjligt. Dessa finns i Helsingfors, Åbo, Vasa och Jakobstad med flera på kommande. Så om man vill vara med och påverka är det helt möjligt, oavsett var man bor. Om man är intresserad av att bli medlem men vill vara av en ”tyst partner” är det också möjligt. Ännu i år är det gratis att bli medlem och man blir det enkelt via deras hemsida. Man kan även vara med och delta i olika program ordnats, eller till och med vara med och ordna om man så vill. Alla är välkomna säger Matar.

– Alla är lika värda och alla har rätt att vara det också. Det är det som vi vill lyfta fram med vår organisation.

Artikel är uppdaterad måndag 23.2.2015 09.48. Det hade blivit missförstånd om vem det var som sade de några av citaten. 

2 kommentarer till “De vill göra Finland mera medvetet”

  1. Pingback: Europas falska multikulturalism

  2. Pingback: Europas falska multikulturalism - Studentbladet

Vad tycker du?