Hoppa till innehåll

En dåligt kryddad konsensussoppa

Partierna i regeringen har svårt för att kritisera sina regeringspartners, Centern håller andan och hoppas att luften inte hinner gå ut innan april och Sannfinländarna har släppt sin hårdaste främlingsfientliga retorik i hopp om en framtida plats i finrummet. Vänstern och de Gröna, som båda är i en position där de kan ta ut svängarna, verkar ha glömt att det snart är riksdagsval.

Istället talas det om konsensus. Eller brist på konsensus. Eller problemen med konsensus. Det verkar råda full konsensus om att det är konsensus politikerna nu borde tänka på. Ett nytt trendord inom finsk politik som är fullständigt irrelevant för oss som ska välja vem som styr landet de kommande fyra åren.

Vem bryr sig om vad partierna är överens om? Det är frågorna där det råder olika syn som är avgörande.

Gudrun Schyman, språkrör för svenska Feministiskt initiativ, besökte Finland på onsdagen (4.2) sparade hon inte på krutet i kritiken mot den finländska politiska kulturen.

”Ni kan inte gå omkring i en sådan här konsensussoppa. Alla är överens om vilka problemen är men ingen vågar komma med konkreta förslag.”

Medieforskaren Anu Koivunen är inne på samma linje och efterlyser konflikter i den finländska politiken.

Det här är en viktig poäng. Utan konflikter vet vi inte var partierna står i konkreta sakfrågor och då blir vi tvungna att rösta på partiet med bäst image, eller minst sämst image. Det leder i sin tur till att Centerns Juha Sipilä blir Finlands nästa statsminister med 26 procent av väljarna bakom sig.

Därför får varken enskilda väljare eller media acceptera den rådande konsensussoppan. Väljarna måste få veta var kandidaterna står, också i förhållande till motkandidaterna. Att som Svensk Ungdom gå till val med allmänna slagord som ”Fyrke ska inte bestämma ditt yrke” (vilket det lär råda konsensus om bland alla partier) är fegt och dessutom fräckt mot väljarna. Vi behöver tydligare alternativ.

Finland är i kris och tydliga konflikter är därför absolut nödvändiga i valrörelsen. Eller är det så att alla partier är överens om hur landet ska styras? Då finns risken att många stannar hemma på soffan den 19 april.

Niklas Evers

DSC_0938-e1414058321274-680x1024

2 kommentarer till “En dåligt kryddad konsensussoppa”

Vad tycker du?