Hoppa till innehåll

Utbildningen – ett privilegium, inte en rättighet

Julius von Wright

Den avgiftsfria utbildningens dag överskuggas av regeringens förslag om terminsavgifter för studerande som kommer utanför EU- och ETA-området. Förslaget är på remiss och ska behandlas av riksdagen inom kort (och kommer att röstas igenom enligt mina tidigare beräkningar). I sin framtidsöversikt leker utbildningsministeriet med tanken om att en andra utbildning ska kosta för alla. Låt oss inte heller glömma att regeringen under budgetförhandlingarna i mars också lekte med idén om terminsavgifter för alla.

Idén om den avgiftsfria utbildningen naggas från många olika håll.

Den fria utbildningen i Finland är inte längre den rättighet det brukade vara, ett skifte har skett i hur makthavarna har börjat se på utbilding.

Då jag började som chefredaktör på Studentbladet tog det inte många veckor innan jag insåg hur främmande jag kände mig i undervisningsministeriets val av språk då det kommer till utbildning. Ministeriet talar inte om högskoleutbildningen som en rättighet, utan som en produkt, och en sådan som helst ska ha exportpotential.
Jag tror många studerande känner sig obekväma i denna syn på utbildning. Ja, vi jämför utbildningar då vi söker en studieplats för att se vilken som passar oss bäst, men att välja utbildning är inte som att välja mjölk i butiken. Utbildning är ett livsskede, en process där vi överför och utvecklar kunskap mellan generationer.

Gå ut, ta ett friskt andetag (inte för djupt, det är kallt där ute) och njut av dina rättigheter, som kommer att bli ett privilegium om några år dina utomerupeiska studievänner betalar terminsavgifter.

Njut, för det kommer att komma en dag då studerande måste demonstrera mot förslag om terminsavgifter för alla.

Vad tycker du?