Hoppa till innehåll

När allting handlar om vinst

Edit LIndblad

I marsnumret av Studentbladet skrev jag en ledare om hur utbildningens värde inte kan mätas i pengar, något som igen är aktuellt i och med regeringens förslag om terminsavgifter för studerande som kommer utanför EU- och EES-området. Den här gången är det konstens tur.

Vi kan ta Schildts&Söderströms som ett exempel. Förlagen slogs ihop på grund av dålig ekonomi och nu, några år efter sammanslagningen är ekonomin dålig igen och förlaget inleder samarberförhandlingar. Finlandssvensk litteratur kommer aldrig att skapa vinster och det förvånar mig om förlags- eller fondcheferna någonsin tänkt att den kommer att göra det. Den finlandssvenska litteraturen dryper inte av pengar utan sitter istället på ett ovärderligt kulturellt kapital, om vi nu ska använda ekonomiska termer.

Studentbladet besökte även det konstpolitiska evenemanget Make Arts Policy som samlade politiska partier och konstnärer för att diskutera Finlands kulturpolitik i mitten av november. Där verkade de flesta högerinriktade partierna vara överens om att även konst ska ses som en vara som kan konsumeras likt allt annat och att värdet beror på hur mycket konsten säljer. Lösningen till att finansiera kultur presenterar dessa partier med någonslags ”varför har vi inte tänkt på det här tidigare!”-anda, fast det i själva verket är ett medeltida mecenatstänk de är ute efter: ge skattesänkningar till företag som köper tavlor eller finansierar konstprojekt.

Men om företag får välja vad de investerar pengar i investerar de givetvis i sådant som de vet att de kommer att få så mycket nytta av som möjligt – det vill säga den kulturen som redan säljer, stora musikaler till exempel. Lyrik och modern dramatik säljer inte. De tillför något helt annat än pengar. Och om konsten nu skärs ner på grund av att den inte är lönsam kommer det att förorsaka enorma hål som aldrig kommer att kunna limmas ihop.

Konst, på samma sätt som utbildning, har ett egenvärde som inte är och inte ska bli vinstdrivande. Därför kan konst inte heller behandlas som ett riskkapitalbolag.

I årets sista nummer av Studentbladet som utkommer om en månad kommer vi att ha temat kultur och fundera vidare på vad ordet innebär.

Vad tycker du?