Hoppa till innehåll

Den påtvingade alkoholnormen

Supandet tillsammans är även det som erbjuds till nya de nya studeranden som det bästa sättet att vara social och lära känna andra människor.

I gulisguider får du ofta läsa om hur du ska sitsa rätt, tutorerna poängterar vikten om att delta i de inledande sitsarna, gulisintagningen och diverse gulisevenemang som alla har alkoholen som en genomsyrande kraft. För visst, du kan delta alkoholfritt, absolut. Men att sitta som den enda nykteristen i ett sällskap som bokstavligen super sig under bordet i takterna med Punschen kommer kan också kännas lite avtändande.

Finland har som känt en väldigt alkoholbaserad kultur och den som inte dricker blir lätt bemött med frågande miner som att det verkligen måste vara något oförståeligt. Det speglar sig givetvis också på studentkulturen där alla förväntas ha viljan att supa på vardagar och helger. Och som ny studerande är det kanske inte heller det lättaste att direkt sticka ut från massan och då kanske det är lättare att utebli från evenemangen.

Det är en klyscha, en stor, högstadieklingande klyscha, att påpeka om att det går att ha roligt utan alkohol. När en sitter på caféer med sina vänner, springer omkring i megazone eller har en kollektiv facebookchatt med studiekompisarna på en tråkig föreläsning är det ändå sällan som det känns att latten nog ändå skulle ha varit bättre med lite snaps i. Många nationer har visat att det går att ordna otaliga evenemang utan att dränka dem i alkohol, allt från just megazone till teater. Men de evenemangen ordnas alltid senare under året, när de nya studerandena läst sin gulisguide och insett att det är till sitsarna en går till för att träffa nya människor och komma in i studiekretsarna. Annars går en miste om något. På megazonen som ordnas i februari är alla redan bekanta med varandra och hittat sina grupper.

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.53. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?