– De sade bara att tyvärr kan vi inte ta emot dig och att du måste söka dig till din hemkommun, fastän jag sade att jag studerar i Helsingfors, säger Gustafsson.
Gustafsson är skriven i Borgå.
– Men jag var nog i sådant skick att jag inte orkade förflytta mig, säger han.
Och han behövde få tag på en läkare för att få ett sjukintyg att visa åt sin arbetsgivare. Situationen löste sig först följande dag då han kontaktade hälsovårdare Petra Virkki, som är anställd av Helsingfors stad men är stationerad i Arcada.
– Hon sade att kom hit bara så kan jag skriva ut ett sjukintyg åt dig fastän det inte hör till normal praxis. Hon beklagade också det skedda.
Dessutom fick han senare försöka förklara för sin arbetsgivare varför han var borta en dag utan sjukintyg.
Flera fall varje år
Petra Virkki säger att hon varje år hör om fall där studerande inte får vård på studieorten. Och i vissa fall handlar det om studerande vars hemkommun är längre borta än Borgå.
I akuta fall ska en studerande alltid få vård på sin studieort.
– Ibland är det svårt att tolka vad som är akut. Exempelvis ska recept på p-piller skötas i den egna hemkommunen, medan öroninflammation är mer akut och bör skötas på direkten, säger Virkki.
Virkki har öppen mottagning i Arcada en timme varje dag dit studerande kan gå utan tidsbeställning. Hennes främsta uppgift är ändå att göra hälsogranskningar.
Pratade bara finska
En annan som haft trubbel med studerandehälsovården är Kristoffer Wiik, som studerar på Novia i Vasa.
– Jag hade en förkylningsblåsa i munnen som måste åtgärdas och sökte mig därför till hälsostationen i Vasa. Där betalade jag en besöksavgift på omkring 15 euro och väntade sedan i tre timmar på läkare.
Men läkaren gav ingen vård.
– Han såg att min hemkommun var Nykarleby och hänvisade mig därför dit.
Wiik fick därmed sin sjukdom till trots sätta sig i bilen och köra till Nykarleby. Resan tar en timme.
– Jag påpekade nog för läkaren att som studerande ska jag ha rätt att få vård här, men han drog bara på munnen, säger Wiik.
Dessutom kunde läkaren bara finska och det behärskar Wiik inte så bra.
– Därför blev argumentationen lidande, säger han.