Hoppa till innehåll

Noviastuderande känner sig diskriminerade

Ålandsbanken meddelade yrkeshögskolan Novia att man inte vill annonsera i deras studentkalender. Orsak: de annonserar bara i kalendrar för universitetstuderande. Nu inser man på Ålandsbanken att ordvalet var olyckligt.

– Jag är väldigt förvånad. Kan de inte bara säga att de inte vill vara med. Det förvånar mig att de börjar jämföra universitets- och yrkeshögskolestuderande. Jag blev nog lite arg då jag fick höra om det här, säger Matias Mannfolk, informationsansvarig vid studerandekåren Novium.

Ålandsbankens  kontaktchef Minna Lempinen skrev i ett mejl att ”enligt Ålandsbankens strategi annonserar vi bara i studentkalendrar för studerande på universitetsnivå” .

Ringaktad

Annonseringen till studentkalendern har skötts av SJP, Finlands organisationstjänst. SJP är ett företag som ägs av studerandekårerna vid yrkeshögskolorna i Kajana, Mellersta Österbotten, Tammerfors, Åbo och yrkeshögskolan Savonia, som finns i Kuopio, Iisalmi och Varkaus. Men också Novium har använt sig av SJP:s tjänster.

Mikael Wänskä, ordförande för SJP, har varit i kontakt med Ålandsbanken. Han känner sig ringaktad.

– Man får en känsla av att vara mindre värd, säger han.

Ålandsbanken verkade först vara med på noterna, men drog sig sedan ur. Wänskä säger att det inte är särskilt konstigt att det går så här.

– Det förekommer att företag drar sig ur, men att motivera det med studerandenas studienivå känns fel.

Tom Westerén, kommunikations- och marknadsdirektör vid Ålandsbanken förklarar sig.

– Det var ett olyckligt ordval. Grundbudskapet är att vi inte söker synlighet i studentkalendrar, förutom att vi har ett djupgående samarbate med studentkåren vid Åbo Akademi och därför bidrar vi också med en annons i deras studentkalender, säger han.

Tidigare har Ålandsbanken annonserat också i studentkalendrar för yrkeshögskolestuderande. Varför är det inte så längre?

– Jag lever i den uppfattningen att vi har varit väldigt synliga i studentkalendrar, men vi ser noggrannt över var vi syns och hur vi syns. Vi fattar beslut om det här i början av året. Men våra val baseras inte på nivåer. Det blev lite fel där.

Förstår du att yrkeshögskolestuderande känner sig kränkta?

– Visst förstår jag det. Det kan vara en känslig fråga hur samarbetspartners ser på en.

Studerandena undrar om de är välkomna som kunder i Ålandsbanken. Är de det?

– Naturligtvis är alla kunder välkomna på Ålandsbanken. Om vi bara kan erbjuda tjänster som de har nytta av.

”Bortförklaring”

Emma Portin är styrelseordförande vid studerandekåren Novium. Hon tycker att Ålandsbankens tilltag är diskriminerande och att man på Ålandsbanken tydligen gör skillnad på folk och folk.

– Det att förklaringen är ”olyckligt ordval” låter som att de försöker rädda situationen. I ett mejl har man ändå tid på sig att fundera över formuleringarna, säger hon.

Hon köper förklaringen, men tycker att Ålandsbanken kunde ha meddelat att annonseringen i Åbo Akademis studentkårs kalender beror på ett djupgående samarbete mellan studentkåren och banken.

Vad tycker du?